Még ha nem is szoktunk menni másfelé. Hiszen az édes palacsintát mindenki szereti, a legrosszabb étvágyú gyerek is szívesen betol egy-két kakaóst, néhány lekvárost, na még egy diósat is és végül az egészet lefujtja egy nutellással. De mi van a sós palacsintákkal? Nem a palacsintázók rettenetes minőségű spenótkrémes-felvágottas borzalmaira gondolok, hanem a friss zöldségekből készült változatokra. A nemzetközi palacsintanap alkalmából bemutatom a kedvenc zöldséges palacsintáimat.
A nálunk ismert palacsinta hagyományosan egy liszt-tej-tojás-szóda-só keverékből készülő, beolajozott serpenyőn jó vékonyra sütött lap, amibe dolgokat tekerünk vagy hajtogatunk. Az amerika palacsintában emellett még sütőpor és vaj is kerül, amiből aztán kisebb, pufi lepénykék készülnek, amikre a hozzávalókat halmozzák. A zöldséges palacsinták egy részénél a zöldség a tésztába kerül, de a beletöltős módszerrel sem lövünk mellé.
Spenótos palacsinta
A spabettie.com bloggere egy igazán zöld tésztát készített, amit aztán édesen és sósan, akár szendvicsként is fogyaszthatunk. A tésztához 3 marék friss spenót, 3 evőkanál lenmagot, 1/2 csésze + 1 evőkanál meleg vizet, 2/3 csésze rizslisztet és 1 evőkanál sütőport használt. A lenmagot áztatás után összekeverte a többi hozzávalóval, majd kis palacsintákat sütött belőle és humusszal, salátával, paradicsommal tálalta.
Zöldborsós palacsinta
Zöldborsót rakott a tésztába a Buona Pappa! bloggere, amit gyerekekkel készített és tesztelt, ami a legjobb próbája egy receptnek. Ez a változat is kínálható édesen és sósan is, náluk az egyik gyerek krémsajttal ette, másik szendvicsként krémsajttal és füstölt lazaccal, de házi lekvárral, vagy a klasszikus juharsziruppal is lecsúszik. A tésztához 3/4 csésze liszt, 3 kiskanál keményítő, fél kiskanál sütőpor, 3/4 csésze fagyasztott borsó, 1 tojás, 3/4 csésze tej és olaj kell, ebből 10-12 db közepes palacsinta süthető. A hozzávalókat turmixgépben keverte simára, majd fél perc alatt kis palacsintákat sütött belőle.
Brokkolis palacsinta
Archana nem a tésztába rejtett zöldséget, hanem az alap palacsintákat egy szuper sajtos-brokkolis töltelékkel cifrázta. Az ötletes receptben a krémsajt, a sült paprika és a dijon mustár íze dominál, hozzá egy joghurt mártogató dukál, biztos hogy megéri kipróbálni. A 4 adaghoz 8 klasszikus tésztájú, vastagabb palacsintát sütünk, majd félrerakjuk. Szükség lesz még 500 gramm megmosott és apróra vágott brokkolira, 1 evőkanál Dijon-i mustárra, 1/2 csésze krémsajtra, sóra, ízlés szerint chilire vagy tabasco szószra. A brokkolit megpároljuk, összekeverjük a többi hozzávalóval és a palacsintákba töltjük. Tálalás előtt reszelt sajtot pirítunk a tetejére és görög joghurttal kínáljuk.
Kiemelt kép: pixabay.com