Egy brit művész, Richart Sowa hosszú évek alatt gyűjtött össze 150 ezer darab üres műanyag palackot, majd egy tutajszerű szigetet épített belőlük magának a mexikói karibi partvidéken, Cancuntól nem messze – írja az MNN. A 750 négyzetméteres alapterületű úszó birodalomhoz saját strand, internet-hozzáférés, pezsgőfürdő, úszómedence tartozik, és egy háromemeletes házikó is, meleg vizes fürdőszobával, ökovécével, esővízgyűjtő rendszerrel.

A víz felszínén lebegő alap PET-palackok hálóba tömörítésével jött létre, erre furnér és bambuszpadló került. Az így elkészült fedélzetre Sowa homokot és földréteget szórt, az építményt összetartó és árnyékot adó mangrovefák mellett pedig paradicsomot és spenótot is termeszt, de vannak gyümölcsfái is. Az önellátásról a napi halászat mellett a konyhakert gondoskodik, a szükséges energiát pedig napelemek termelik.

Valaminek a kezdete lehet

A férfi egymaga építette a szigetet, amelynek fenntartásában olykor önkéntesek is besegítenek. 2008 óta kínál túrákat, a vendégeket pedig nyolcszemélyes, szintén műanyag palackokból épített tutajjal szállítják a furcsa kreálmányra. Az ötletre már felfigyelt a média, beleértve a Travel és a Discovery csatornákat is, Sowa pedig úgy véli, ez még csak valami nagyobb dolog kezdete volt.

Az alkotó szerint a sziget jó példája a szél, nap és víz energiája által üzemeltetett élettérnek, és jelenleg is több újításon dolgozik. Tökéletesíteni akarja a hullámok energiájával működő légkondicionálót, és abban is lehetőséget lát, hogy a mangrovék segítségével legyen tisztább a levegő. Mindemellett állítja, hogy a sziget elsüllyeszthetetlen, ugyanis annyi levegővel töltött palack tartja fenn, hogy ha néhány szivárogni is kezd, az nem befolyásolja az egész szerkezetet. Sőt, az emelkedő tengerszint, az áradás és más környezeti katasztrófák sem veszélyeztetik.

Nem ez volt az első

Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy Sowa egyik korábbi, hasonló munkája az Emily hurrikán áldozata lett – igaz, az még nagyon kezdetleges mesterséges sziget volt. Mindezek ellenére a környezetvédők attól tartanak, hogy esetleges baleset következtében több tízezer műanyag palack jelentős szennyezést jelenthet, ami már most is hatalmas méreteket ölt. A legújabb adatok szerint jelenleg minden tengerből kifogott három kilogramm halra egy kilogramm műanyag hulladék jut, 2030-ra pedig egy kilogramm halra egy kilogramm hulladék juthat.

Kiemelt kép forrása: Youtube



Címkék: