Gyors, olcsó és környezetbarát módszert fejlesztettek ki szingapúri kutatók a pamutalapú szövethulladék feldolgozására: a kidobott ruhákból nagy mértékben sűríthető, ultrakönnyű pamut aerogélt készítettek. A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) tudósai az újszerű anyag felhasználhatóságát többek között katonai vizesüvegek hidegen tartásával és heves vérzés hatékony csillapításával demonstrálták – írta az MTI.

Az aerogél a világ egyik legkönnyebb anyaga, mely nagyon porózus, alacsony hővezető és nagy nedvszívó képességgel rendelkezik. Ezen különleges jellemzői által az aerogélek remekül alkalmazhatók olajfoltok eltakarítására, pelenkákban, hő- és hangszigetelésre.

A gépészmérnöki kar Hai Minh Duong professzor és Nhan Phan-Thien professzor vezette kutatócsoportja felfedezte, hogy az új pamut aerogél könnyen sűríthető, majd vízbe kerülve nagyon gyorsan visszaáll eredeti mérete 97 százalékára. Ez a környezetbarát aerogél nagy mértékben sűríthető, ezáltal a szállítási és tárolási költségei jelentősen csökkennek.

A pamutalapú aerogél ráadásul 8 óra alatt elkészül, erősebb a korábbi fejlesztéseknél és alkalmasabb a tömegtermelésre. A például lőtt vagy egyéb mély seb okozta erőteljes vérzés csillapításához a kutatók olyan hibrid pamut aerogél golyócskákat használtak, melyek jóval hatékonyabbak a cellulóz alapú tamponoknál. A pamut és cellulóz aerogél optimális keverékéből álló, kitozánnal – rákfélék héjából előállított, véralvadást segítő természetes anyaggal – borított golyócskák egyszerűen és költséghatékonyan előállíthatók, könnyen alkalmazhatóak.

Jelszó: tudatos vásárlás!

A természetes alapú textilek (len, kender, juta, rami, gyapjú, hernyóselyem, stb) nem szennyezik a környezetet, viszonylag hamar lebomlanak. A manapság gyártott textilek ezzel szemben a legtöbb esetben mesterséges anyagot is tartalmaznak, épp ezért lenne fontos a tudatos vásárlás. Magyarországon a textilhulladékok szelektív gyűjtése egyre szélesebb körben működik, viszont az anyagok újrafeldolgozásával sajnos csak pár cég foglalkozik. A két legnagyobb hazai feldolgozó a Temaforg Zrt. és a Tesa Kft., ők a hulladékból ipari vattát és fonalat állítanak elő.

Abban az esetben, ha még használható ruhaneműtől szeretnél megválni, gondolj az adományfogadó szervezetekre, illetve a Magyar Vöröskereszt konténereire, ahová legálisan helyezheted el a már neked nem tetsző cipőidet, nadrágjaidat, pólóidat, stb. Egyébként pedig légy kreatív, egy kis internetes kutakodással kiderül, hogy csodálatos dolgokat lehet készíteni maradék rongyokból.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: