A Fülöp-szigeteken a turisták megdöbbenve látták, és persze azonnal tele is kürtölték vele a világhálót, hogy egy hatalmas bálna tetemét sodorta partra az óceán Manila Bayen. A bálna szájából pedig temérdek műanyag hulladék zúdult ki.

Aztán mikor a bámészkodó strandolók felocsúdtak az első sokkból, és közelebb merészkedtek, még jobban meglepődtek, ugyanis a bálna csak egy jól sikerült utánzat, melyet a Greenpeace aktivistái építettek, hogy végre felrázzák a világot.

A teljes egészében műanyag hulladékból készült bálnatetem olyan jól sikerült, hogy messziről mindenki valódinak hitte. Pontosan ez volt a célja az ötven láb hosszú „Halott Bálna” installációnak, hogy rémületet és megdöbbenést keltsen, hátha akkor végre megértik az emberek, hogy nem lehet végtelen mennyiségű hulladékkal elárasztani a világot, mert abba a természet belepusztul.

Bár a halott bálna csak egy figyelemfelkeltő művészi alkotás, azt egy valóban elpusztult ámbráscetről mintázták, akinek a halálát a gyomrába került halászháló, drótkötél, és horgok okozták.

Biboy Royong, a „Halott Bálna” projekt kreatív vezetője elmondta, hogy a strandokon összegyűjtött szemétből készült bálnával fel akarták nyitni az emberek szemét, és felszólítani őket, hogy itt az idő cselekedni, és véget vetni a műanyag hulladék nyakló nélküli tengerbe ömlesztésének.

(kép: itv)

A Fülöp-szigeteki akció nem az első volt a sorban, tavaly az angliai Felixstoweban is kiállítottak egy tíz méter hosszú szemétből készített bálnát, mely annyi műanyag hulladékból állt, amennyi másodpercenként a tengerben végzi. A Sky Ocean Rescue kutatásai szerint, ha így folytatjuk 2030-ra több szemét lesz a tengerekben és óceánokban, mint amennyi hal.



Címkék: