A világ egyik legszebb egyetemes metaforája: anyanyelvtől, kultúrától függetlenül ősidők óta előszeretettel nevezzük el kislányainkat gyönyörű, illatos, szűziesen ártatlan vagy éppen érzékien kihívó virágokról. Február 24-én a Jázminokat ünnepeljük, akik egy nagy tiszteletnek örvendő, nemesen egyszerű, szép és illatos virágú fajokban gazdag növénynemzetségről kapták nevüket. Ismerkedjünk meg közelebbről a jázminnal.

A jázminok nemzetsége

A jázminok az olajfafélék családjába tartoznak, több száz fajuk mind cserje vagy kúszónövény. Meleg éghajlatú vidékekről származnak, a Földközi-tenger medencéjétől egészen Dél-Kelet-Ázsiáig – ebből következőleg a jázminfajok többsége melegigényes és sajnos nem túlságosan fagytűrő.

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) mediterrán származású, a Földközi-tenger mentén kertekben is gyakran ültetik. A legillatosabb jázminfaj, fehér virágai január és május között csoportokban nyílnak. A parfümipar egyik legkedveltebb illatanyaga.

A közönséges jázmin (Jasminum officinale) otthona a Kaukázus, Nyugat-Kína, Afganisztán és Pakisztán területe. Őshazájában nagy tiszteletnek örvend: Pakisztánnak és Szíriának is nemzeti virága a jázmin. Nagyon erős kúszócserje, megfelelő támaszték mellett akár 10 méteresre is megnő. Illatos fehér virágai májustól szeptemberig nyílnak. Illóolaját az aromaterápia, kivonatát a bőrgyógyászat használja, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatása miatt.

Az arab jázmin (Jasminum sambac) Dél-Kelet-Ázsiából származik, ott óriási nimbusza van: a Fülöp-szigeteken és Indonéziában is nemzeti virágként tisztelik. (Igen, a magyar elnevezés kicsit megtévesztő, de csak kicsit: őshazájából valóban arab közvetítéssel került Európába.) A parfümipar alapanyagként használja, de a sokunk által kedvelt jázminteát is e fajból készítik. Változatos növekedési formákat mutató növény, alacsony bokortól a terebélyes kúszónövényig nagyon sok változata van. Édes illatú fehér virágai délután nyílnak, reggelre becsukódnak. Magyarországon teleltetendő dézsás növényként nevelhetjük.

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) jó ismerősünk, hiszen a mi éghajlatunkon ez a jázminfaj nevelhető a legnagyobb biztonsággal, ráadásul nagyon feltűnő módon a tél kellős közepén, lombfakadás előtt nekiáll virágozni. Kínai származású, másfél-kétméteres, elfekvő hajtásrendszerű cserje, a lejtők, rézsűk jolly jokere. A téli jázminról Betti nemrég tök jól megemlékezett, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy a téli jázmin nem egyenlő az aranyesővel, a jezsámen pedig nem egyenlő a jázminnal.

A cserjés jázmin (Jasminum fruticans) is sárga virágú, de a téli jázminnal ellentétben felálló hajtásrendszerű. Májustól júliusig virágzik, virágai nem túl illatosak. A Földközi-tenger medencéjéből származik, melegigényes faj.

Az alacsony jázmin (Jasminum humile) nyugat-kínai származású, így viszonylag télálló (azért védett fekvésű helyet keressünk neki, mert fiatal hajtásai elfagyhatnak!). 1,5 – 2 méter magas gömbölyű cserje, illatos sárga virágai júniusban-júliusban nyílnak.

Melyik volt előbb: a virág vagy az utónév?

A virágnevek keresztnévként történő használata ősi dolog, és mivel mégiscsak a növények voltak itt előbb, ezért azt gondolhatnánk, hogy minden „virágot jelentő” utónév valóban a virágtól származik. Részben így is van: a Rózsák, a Violák (és a Jázminok is) például tényleg a virágról kapták a nevüket. A Margitok és a Hortenziák esetében viszont fordítva történt: a már létező, a növényvilágtól egészen távol eső etimológiájú utónév adta a nevét a virágnak. És aztán ott vannak a véletlen egybeesések, például a Boglárka és az Erika esetében.

Divatba jött a Jázmin

Mint minden másban, a virágnevek használatában is vannak trendek: az évszázadok óta ismert és kedvelt hagyományos virágnevek, a Rózsa, az Ibolya, a Viola, a Lili, a Virág után a kilencvenes évektől divatba jöttek a magyar növénynevek: a Boglárka, az Imola, az Iringó, napjainkban pedig a dallamos, esetleg egzotikus hangzású nevek: a Jázmin, a Málna, a Mandula.

A Jázmin abszolút a 21. század sikersztorija: egészen sokáig mintha azt se tudták volna a szülők, hogy ez a gyönyörű csengésű szó keresztnévként is létezik. Az 1990-es évek végén még csak a 85. a női utónevek gyakorisági sorrendjében, de 2004-ben már az első 20-ban van, 2008-ban pedig bekerül a Top Tenbe. 2010-ben a Jázmint választotta a legtöbb szülő újszülött kislányának, dobogós helyét pedig azóta is őrzi. Hogy ebben mekkora szerepe van Aladdin szépséges Jázmin hercegnőjének az 1992-es Disney-filmből vagy Dammak Jázminnak, aki 2008-ban lett a Miss Universe Hungary szépségkirálynője, azt nem tudni, de – jó, tudom, ez szubjektív – az ilyen divathóbortnak azért lehet örülni, hiszen a Jázmin szép hangzású, dallamos és csodaszép jelentésű név.

Híres Jázminok

Híres Jázminokból most még nem sok van Magyarországon, feltűnésüket kb. 10 év múlva várjuk, amikor a 2008-2010 körül született kicsi Jázminok elkezdenek tarolni a diákolimpiákon, sportversenyeken, filmvásznakon és tehetségkutatókon.

Dammak Jázminon kívül (aki ma már kétgyerekes anyuka, az olimpiai és világbajnok vízilabdázó Hosnyánszky Norbert felesége), a picit idősebbek számára nyilván ismerős lesz Yasmeen Ghauri, a 90-es évek legendás szupermodellcsapatának egyik csodaszép tagja, a még egy picit idősebbeknek pedig Yasmin Le Bon, főleg ha részt vettek annak idején a 80-as évek legfontosabb létfilozófiai vitasorozatában, amelyet nagyjából úgy foglalhatunk össze, hogy „Duranos vagy vagy Depeche-es?”. Yasmine ugyanis a Duran Duran énekesének, Simon Le Bonnak a felesége. Érdekesség, hogy Le Bon apuka és anyuka tovább vitték a szép hagyományt: mindhárom lányuk (Amber Rose, Saffron Sahara és Tallulah Pine) kapott növénynevet is.

Yasmin Le Bon a 2011-es Goodwood Festival of Speeden

Kedves Jázminok – nagyon boldog névnapot kívánunk!

(források: wikipédia, nyest.hu)



Címkék: