Még néhány napig lehet szavazni az európai Év fája versenyben résztvevő 13 fára, többek között a 2017-es magyar Év fája cím birtokosára, a 300 éves zengővárkonyi hős szelídgesztenyére. Most az európai versenyen képviseli hazánkat.

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviseli hazánkat a rangos eseményen (Fotó forrása: evfaja.okotars.hu)

Február 22-e óta már titkos a szavazás, akkori állás szerint 4. helyen állt a magyar fa, így ha ismét győztest szeretnénk – már három alkalommal (2012-ben, 2013-ban, 2016-ban) magyar fa nyerte a versenyt -, meg kell nyomni a szavazást! Még néhány napig, február 28-áig lehet szavazni.

A hazai verseny tavaly szeptemberben startolt el, és sok-sok szívhez szóló történetű fa versengett a hazai 2017-es Év fája címért. A 13 versenyző közül a novemberi eredményhirdetésen a zengővárkonyi szelídgesztenye került ki győztesen 4088 db szavazattal.

Miközben ennek a fának a történetét olvastam, meghatódtam. De inkább álljon itt az élni akarásának hidegrázós, szívszorító története:

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

A Kelet-Mecsekben fekvő Zengővárkony messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely a 400 lelkes kis falut körbeölelve mintegy 60 hektáron terül el. A Natura 2000 védettség alatt álló terület különleges természeti érték. Szépsége miatt a híres természetjáró, Rockenbauer Pál ezt a helyet választotta örök nyughelyéül. A zengővárkonyi családoknak a szelídgesztenye biztosított gyarapodást, ezért aztán féltve őrizték, ápolták értékes fáikat. A századok során a gesztenyeművelés tudása mellett a hozzá kapcsolódó történetek, az ősök hagyatékának tisztelete is generációról generációra szállt. A gesztenyefa Zengővárkonyban nem csak haszonnövény, de az évszázadokon átívelő folytonosság jelképe.

Ez a fa azon kevesek egyike, mely a 20. század második felétől a zengővárkonyi gesztenyést érő károkat képes volt átvészelni. Az 1950-es években elvették gazdáitól, szövetkezeti művelésbe került, ahol nem kímélték, nem gondozták, csak termését takarították be. A közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy a tűznél melegedjenek. Még hosszú évtizedek után is láthatók a súlyos égés nyomai. Az 1970-es években elérte a világ gesztenyeállományát megtizedelő gesztenye kéregrák betegség, amiből ha veszteségekkel is, de kigyógyult. A fa törzsén végigfutnak a betegség okozta sebek, melyeket lassan körbenő az egészséges kéreg. Ma négy törzsből áll össze a hatalmas lombkorona, melyek egy gyökérről erednek. A hatalmas törzs mellett felnőtt sarjak pótolják ki az elpusztult ágakat, így képez egy koronát. A századokon át minden körülménnyel dacoló fa számunkra példát jelent.

A gesztenyefa életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére. Megmutatja az összefogás erejét, élni akarása minket is inspirál, példája erőt adhat a betegségben szenvedőknek, és mindannyiunknak a hétköznapok küzdelmeihez.”

Nem szaporítom a szót, inkább szavazz itt, mert ez a fa igazi jelkép mindenki számára!

Az eredményhirdetésre március 21-én, Brüsszelben kerül majd sor, addig csak izgulhatunk. Természetesen erről is be fogunk számolni.

 

borítókép forrása: evfaja.okotars.hu



Címkék: