Az internet nagy hátránya, hogy tele van hülyeséggel. Aki sokat és ésszel használja, egy idő után megtanulja, hogy mit és kinek nem érdemes elhinni, viszont hol érdemes az igazi, megbízható válaszokat keresni. Az egyik ilyen kedvencem az Index tudomány rovata, azon belül is a Ma Is Tanultam Valamit, amitől milyen meglepő, ma is tanultam valamit. Mégpedig azt, hogy mi a frászért marad zöld a fenyőfa levele még télen is?

Ősszel a lombhullató növények levelei először színesedni kezdenek, aztán lehullanak, ezt itt már megbeszéltük. De a kevesebb fény, nedvesség és alacsonyabb hőmérséklet az örökzöldek leveleit hogy úgy mondjam hidegen hagyják. A fenyőfa levele a tűlevél okos kialakításának köszönhetően egész máshogy reagál ezekre a változásokra: mivel a levelek felülete kisebb, a fenntartásuk is kevesebb vizet igényel.

pixabay.com

A fagy elleni védelem fantasztikus: a fa egyrészt egy kutin nevű víztaszító anyaggal védi a leveleit, másrészt a tűlevelekben a sejtek közti térbe áramló vízhez etilént és jazmonnsavat termelve egy igazán hatékony fagyálló folyadékot állít elő.

A fenyő így a legnagyobb hidegben is gond nélkül folytatja a fotoszintézist és a nyáron a tűlevelekbe betárolt létfontosságú tápanyagokkal jól elvan a zord időjárási körülmények között is.

Hát ezt tudják a tűlevelek, köszi TIL! <3

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: