Egy magyar stratup cég, a Seed Bonbon, olyan termékeket álmodott meg, amik irodai papírhulladékból készülnek és minősített vetőmagokat (fűszernövényeket és virágokat – macskamentát, petrezselymet, csilit, bazsalikomot, levendulát, nefelejcset, zsályát, kakukkfüvet többek között) tartalmaznak. A magyarul magbonbonként emlegetett ajándéktárgyak elültethetőek, vagyis, ha földbe tesszük, és megfelelő körülményeket teremtünk, élő növények kelnek ki belőlük.

“A termékeink különféle édességekre – bonbonokra, pralinékra, nyalókára, cukorgolyókra – hasonlítanak, de valóban nem ehetőek. Tényleg elmondható: a hagyományos ajándéktárgyak öko alternatívájaként funkcionálnak. Ideális kifejezőeszköz arra, hogy fenntarthatóság iránti elhivatottságunkat megmutassuk, és szemléletformálásra is alkalmas, élményszerző ajándék” – mondta a Szeretlek Magyarország nevű oldalnak Hagara-Nagy Nóra, a cég alapítója, aki egy japán ötlet alapján, jó pár hónap kutatómunka és próbálkozás után rukkolt elő a Seed Bonbon termékcsaláddal.

Fotó forrása: Seed Bonbon Facebook

Minden egyes magbonbon kézzel készül, ezért nincs belőle két egyforma darab. Környezetbarát, kíméletes és kézműves eljárással készülnek, a csomagolásnál az újrahasznosítható anyagokat részesítik előnyben, és a csomagküldésnél is eszerint járnak el.

“Az alapanyag kidobásra ítélt irodai papírhulladék, ami lehet nyomtatott jelentés, szerződés, irodai dokumentáció. A lényeg, hogy tiszta legyen, tehát ne legyen rajta semmilyen zsír vagy olajfolt, ételmaradék stb. A papír eljuttatása sok esetben kerékpárral történik, de persze sokszor meg kell hozzá autó, hiszen a kerékpáros szállításnak is vannak korlátai” – írja blogján Hagara-Nagy Nóra, aki a hozott papírt szinte 100 százalékosan felhasználja, nem nagyon van benne selejt, kidobásra ítélt rész.

A kézműves vizet használ a megfelelő állagú alap elkészítéséhez, melyet többszörösen újra és újra felhasznál, végül pedig a kiskertbe önti a növényekre. A magbonbonok színezéséhez természetes színezékeket, növényeket, pigmenteket és élelmiszeripari festékeket alkalmaz, ezek mind a természetes környezetre teljesen ártalmatlanok. Az ötlet annyira népszerű, hogy a cég 2017-ben Ozone Zöld Díj aranyérmese lett a kis- és középvállalkozói kategóriában.



Címkék: