Bár nálunk úgy tűnik meggondolta magát a tavasz, Hollandiában most borul virágba, az Európa kertjének is nevezett Keukenhof. Évente csupán nyolc héten át lehet megcsodálni a virágligetet, viszont akkor olyan látványban lehet részünk, mint sehol máshol.

 A holland Lisse városka mellett található Kaukenhof története a XV. századra nyúlik vissza, eleinte vadászterületként szolgált, majd a rajta álló Teylingen kastély fűszerkertje lett, innen ered a Kaukenhof név, mely konyhakertet jelent.

A terület többször gazdát cserélt, és sok átalakításon esett át, míg végül 1949-ben Lisse polgármestere, W.J.H Lambooy ,a hollandiai és európai virágtermelők számára rendezett virágkiállítások otthonává tette.

A kert minden év március utolsó hetében nyitja meg kapuit (idén március 22-én), és egészen május közepéig lehet körbesétálni a 15 kilométernyi gyalogúton, a bódító virágillatban.

A 32 hektárnyi területen közel 1 millió virághagymát ültetnek el minden évben, melyek egymás után nyílnak 8 héten át. A kert április közepén a leglátványosabb, mikor a 800 tulipánfaj kibontja szirmait, és színkavalkáddá változtatja a parkot.

A nyolc hét alatt újabb és újabb programok várják a látogatókat, a virágkiállításoktól, a virágkarneválon át, a termelői bemutatókig. A világhírű holland tulipánok mellett, a liliomokon, krókuszokon, és az egzotikus fajokon át, a vágott és cserepes virágok is helyet kapnak, a két hónapig pompázó holland virágshow-n.

(képek: Kaukenhof)Címkék: