A fák alatt sok helyen csak fű van, vagy az sem, hiszen a lombkorona takarásában a napimádó gyepfélék sosem lesznek igazán csodásak, csak ha kizárólag árnyékosabb részekre létrehozott fajtát keresünk és folyamatosan gondozzuk. Ugyanakkor azt gondolom, kevesebb munkával jár és sokkal csinosabb a környezete azoknak a fáknak, amelyek nem a gyep közepén állnak, hanem élet veszi őket körül. Igen, kisebb-nagyobb növények, virágokkal, miért ne?

Bájos kerteket alakíthatsz ki a fák alatt, sokat dob majd a kerti látványon is.

Lombhullató fák esetében remekül mutatnak a tavaszi hagymás növények, úgy mint fürtös gyöngyike, tulipán, nárcisz, jácint beültetése ősszel. Ezek ugyanis akkortájt virágoznak, amikor a fának még nincs takarást adó levele, így élvezhetik a virágok a teljes napsütést, mi pedig a látványt. Az ősszel lehulló faleveleket azonban ne gereblyézzük innen fel rögtön, hadd kapjanak tápanyagot a hagymák és a fa gyökérzete is.

Az árnyékkedvelő talajtakaró évelők közül sok alapvetően erdei aljnövényzet volt, amelyek így kiválóan bírják az árnyékot és a kissé szárazabb talajt is. Ilyenek a kaukázusi nefelejcs, a páfrányok, a földieper, az ibolyafélék, a hunyor, a gólyaorr, az árnyékliliomok, a kerti harangláb, de a meténgek, tűzesők, szellőrózsák és jó néhány cserje, meg ezer más is bírja az ilyen körülményeket.

Ugyanakkor vegyük számításba, hogy a fa körüli talaj nem mindig teljesen árnyékos. Függ a környezetétől és a lombkorona méretétől, magasságától is. Figyeljük meg néhány napon keresztül, hogy mikor és mennyit süt a lomb alá a nap. Ehhez mérten érdemes a növényeket is kiválasztanunk.

Kialakításkor óvatosan szedjünk ki minden növényt a fa körül (igen, a füvet, tarackot is), lazítsuk fel a földet, de ne rendes kapát és ásót használjunk, hanem kézi kis szerszámokat, hogy ne sértsük meg a fa gyökereit. Érdemes eső utáni napon dolgozni, amikor finom porhanyós még a föld. Akár termőföldet is elteríthetünk a tiszta földfelületen, ha a talaj minősége nem tenné lehetővé az ültetést, a fa is csak örül majd neki.

Ha ültetéskor a fa gyökerébe ütközünk, keressünk a virágunknak más helyet pár centivel arrébb. Az első egy-két hétben öntözzük rendesen a frissen ültetett növényeinket, de ne feledkezzünk meg róluk később sem. Erre Gábor cikkében találtok jó okokat! Ezenkívül, amíg nem nőnek nagyobbra, takarjuk valamivel a puszta földfelszínt, ilyenkor különösen fontos a mulcsolás.

(Főkép: pxhere,



Címkék: