Az arzénes ivóvíz óriási probléma, küzdenek vele Mexikóban, Indiában, Tajvanon, Chilében és több más országban is. Az arzénes víz fogyasztása rengeteg ember halálát és betegségét okozta és okozza is a mai napig. Ezen segíthet most egy Svédországban felfedezett, csodamohának nevezett vízi moha.

A Stockholmi Egyetem tudósai felfedezték, hogy a lebegő horogmoha (Warnstofia fluitans) képes arzént kinyerni a vízből. A moha nem csak alapos, de gyors is: akár egy órán belül ivóvíz minőségű tiszta vizet állíthat elő.  A tudósok most abban reménykednek, hogy ez áttörést jelent majd az olyan területek fejlesztésében, ahol bányászati ​​hulladéktól mérgező az ivóvíz.

Forrás: wikimedia.org

“Kísérleteink azt mutatják, hogy a mohának nagyon nagy a kapacitása az arzén eltávolítására” – mondta a kutatásban résztvevő Arifin Sandhi. “Egy óra sem kell ahhoz, hogy eltávolítsa az arzén 80% -át. Ennyi idő alatt a víz olyan alacsony arzénszintet ért el, hogy már nem káros az emberekre nézve.” Az Észak-Svédországra jellemző mohafaj remélhetőleg megoldja a problémát Svédország északi bánya területein, ahol a mezőgazdaságra is veszélyt jelent a szennyezett víz.  A tervek szerint a Svédországban tett felfedezés a világ más, arzénes víztől szenvedő országain is segíthet majd.

Via Inhabitat.

Forrás: wikimedia.org



Címkék: