A Budai Arborétumban sok szép növény él és ilyenkor tavasszal ámulatba ejtően varázslatosak. Párok tömkelege jár oda randevúzni. Egy idős szerelmes pár kézen fogva időzött az egyik kis méretű fácskánál, és azon tanakodtak, vajon mi lehet ez az elbűvölő növény. Nem akartam – illetve mertem – megzavarni az idillt, így nem tudtam elárulni nekik, hogy ez a közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum).

A szóban forgó különleges növény.

Így esett, hogy a minap végre kiszabadultam a  számítógép elől, és elbandukoltam a Tavaszkert Dísznövény kiállításra a Budai Arborétumba. Villányi út, KEK, ha úgy jobban tetszik.

Mivel oda jártam egyetemre, elég jól ismerem a terepet, tudom melyik zugban lehet egy kicsit elbújni a vizsgadrukk elől vagy melyik növényt kell megtapizni, hogy jó illatú legyen a kezem vagy  épp melyikbe nem kéne beleborulni makettestül, laptopostul, beadandóstul, mindenestül. Így nosztalgiaként tettem egy nagy túrát, hogy kicsit lazítsak. Bár valószínűleg ezt nem gondoltam át rendesen, mert mínusz három szatyornyi növénnyel felpakolva biztos jobban esett volna a séta.

Az alsó arborétum területén, az A épület alatti kertrész egészen megújult, mióta már nem járok napi rendszerességgel oda (bő egy éve :D). Új évelőágyak, színes lombú tűzeső (Heuchera) összeültetések, tulipánkülönlegességek, nem győztem kapkodni a fejem. Szóval itt látható az a bizonyos júdásfa.

Ez a növény hazánkban is remekül megél. Általában cserjeként vagy bokorfaként találkozhatunk vele. Több dolog miatt is jó. Egyrészt irtó cuki, szíves vállú vese alakú leveleket növeszt. De a növény igazi különlegessége az a kauliflória.

Tudtad-e?

A klauliflória azt jelenti, hogy a növény a törzsén virágzik. A virágok és ebből adódóan a termések is a fatörzsön, illetve a vastagabb, idősebb ágakon fejlődnek ki (ún. alvórügyekből).

Kauliflória általában a trópusi növényekre jellemző, mint pl. a kakaó (Theobroma cacao). Érezd magad te is különlegesnek, ha legközelebb csokit majszolsz! 🙂

A kakaó is kauliflor. (fotó forrása: wikimedia, USCapitol)

Pillangós virágait április-májusban kis csomókban hozza. Termése lapos, kb. 10 cm hosszú, barna hüvelytermés.

A júdásfa kauliflor virágai most nyílnak.

Itthon napos, védett helyeken kiváló és különleges dísz, tehát elsősorban szoliterként javasolt ültetni. Bár láttam már Cercis fasort és földbe gyökerezett a lábam. S mi több, igénytelen, szárazság- és várostűrő, bírja a szennyezett levegőt is. Fiatalon picit fagyérzékeny, akkor egy kicsit jobban oda kell figyelni rá.

A felső arborétumban áll egy sokkal nagyobb méretű, többtörzses bokorfa is, az még elképesztőbb látványt nyújt virágzáskor. Menjetek és járjátok körbe az arborétumot, mert csodálatos élmény. És ha ismeritek a kedves idős házaspárt – vagy találkoznátok velük a Cercis mellett – meséljétek el nekik, hogy ez a növény a közönséges júdásfa.



Címkék: