Nemrégiben megkezdődött a világ első óceántisztító gépének felállítása a Csendes-óceánon lebegő hatalmas szemétsziget közelében, a tervek szerint pedig júliusban már működni is fog az első prototípus – írja a Világjáró Utazási Magazin. Az ötletgazda egy mindössze 22 éves holland feltaláló, Boyan Slat, aki kamaszkora óta foglalkozik a problémával, végül négy éve megálmodta az óceántisztító gépet és azóta létrehozta a The Ocean Cleanup non-profit szervezetet és kutatócsoportot.

Boyan Slat

Forrás: Europress

Az általuk létrehozott óceántisztító gép 40 darab, egyenként 12 méteres csövön keresztül az óceán áramlatainak segítségével szívja majd fel a szemetet, amelyet 60 tartályba gyűjtenek össze, és csónakokkal visznek 6-8 hetente a szárazföldre. A csövek úgy lettek kialakítva, hogy a halak és a többi élőlény nem kerül veszélybe az óceántisztítás közben.

„Mi emberek hoztuk létre ezt a problémát, így az is a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk rá” – mondta Boyan Slat egy sajtótájékoztatón még tavaly, ahol bejelentette az óceántisztító gép elindítását.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: