Az Urbanista újságírója közösségi interjú formájában faggatta a Városliget Zrt.-t, hogyan is áll most a sok kritikát és kétkedést övező Liget-projekt, ami miatt rengeteg fát vágtak ki és ültettek át úgy, hogy nem tudni, túlélik-e. Az erről készült cikkben a szerző hangsúlyozta, hogy maga részéről ellenzi a fairtást és az épületek építését a Városligetbe, ugyanakkor több dolog is van, ami nagyon tetszett neki a makett megtekintése után.

17 pontban össze is szedte a legfontosabbnak tartott helyszíneket, az információk közt pedig az is szerepel, hogy mikorra várható az átadásuk.

Soroljuk: 

1. Biodóm. Az állatkert honlapján 2019-es átadás szerepel, de 2021 a reális.

2. Parkolóház. A 700 férőhelyes parkolóház a Biodómhoz kapcsolódva épül majd fel, vagyis előreláthatóan 2021-re.

3. Kutyás élménypark. A napokban adták át.

4. Új Nemzeti Galéria. Elkezdték bontani, de még nem építik. Egyelőre annyit tudni, hogy ráérnek, ugyanis nem sürgető a galéria kiköltöztetése a Várból.

5. Mélygarázs. Az építést jövőre kezdik az Innováció Házával együtt, 2021-ig befejezik.

6. Magyar Innováció Háza. Az eredeti épület maradványait már lebontották, 2019-ben indul az új építése és 2021-re fejeződhet be.

7. Vakok kertje. Nyáron adják át.

8. Olof Palme sétány. 2019 elejére készül el.

9. Millennium Háza. Az eredeti formáját adják vissza a háznak a drasztikus átalakításokkal. Jelenleg kibelezve áll, 2019 elejére készül el.

10. Parkrekonstrukció. Ennek megvalósítása több ütemben zajlik: a kutyás élményparkot már átadták, a vakok kertjét és a gyermeksportpályát nyáron fejezik be, a nagy játszótér 2019-re várható, és jövő nyárra lesz kész a Millennium Házának környéke és a rózsakert is. Az új híd és a sziget kialakítása lesz az utolsó elem.

11. Városligeti Színház. A semmiből építik újra, előreláthatóan jövőre kezdik el és 2020-ra fejezik be.

12. Mélygarázs, promenád. A 800 férőhelyes mélygarázs 2019 év végére készül el.

13. Néprajzi Múzeum. A jelenlegi tervek szerint 2020-ra készül el az épület.

14. Zene Háza. 2020 nyarára készülhet el az épület a hangdómmal együtt, és plusz fél év kell a kiállítás berendezéséig, és egy év a zenepedagógiai rész megnyitásáig.

15. Szépművészeti Múzeum. Az év elején megnyitották a Román csarnokot, októbertől pedig látható a múzeum új állandó kiállítása.

16. Új híd, új sziget. Még csak a tervasztalon létezik, először le kell zárni az utat az autóforgalom elől, utána kezdenek hozzá a munkának.

17. Kós Károly sétány. A fővárosi hozzájárulása után nem hagyják jelenlegi formájában, hanem valóban sétány lesz belőle.

Az Urbanista véleménycikke és bővebb információk a fejlesztésről ide kattintva olvashatók.

Forrás: Urbanista blog

Kiemelt kép forrása: MTI



Címkék: