Június 8-a van, az óceánok világnapja. Lehetne ez egy vidám nap, amikor hálát adunk mindazért a jóért, amit a Földünk 70 százalékát kitevő vizeknek köszönhetünk, melyek gyakorlatilag körülölelik az egész bolygót, és szó szerint életet lehelnek bele.

Tudtad például, hogy az óceánok biztosítják a föld oxigénellátásának több mint felét? Hogy tőlük függ az ivóvizünk, az esővíz, az időjárás és a bolygónk klímája is? Vagy, hogy a fél világot ellátják élelemmel? Hogy a legutolsó kis folyó is, a világ legtávolabbi pontján, a hatalmas óceánoknak köszönheti a létét? Hogy a kibocsátott CO2 egyharmadát az óceánok nyelik el?

Gondoltál már rá, hogy összeomlana a világgazdaság és milliók veszítenék el a munkájukat, ha holnap arra kelnénk, hogy nincsenek többé óceánok? Hogy az egész ökoszisztéma felborulna, ha a felmelegedés és a szennyezés miatt még több faj tűnne el a vizekből?

És azt tudtad, hogy ez a te hibád lenne? Igen! A tied, az enyém, és az egész emberiségé, ugyanis az óceánokat mérgező szennyeződés 80 százaléka, tőlünk, emberektől származik. Mi vagyunk, akik évi 8 millió tonna műanyag hulladékkal szórjuk tele a vizeket. Nekünk köszönhetően 1 millió vízimadár és 100 000 tengeri emlős pusztul el, minden egyes évben, mert belefulladnak a műanyagba. Abba, amit te kettő percig használtál, majd eldobtad.

Na ezért van az óceánok világnapja, hogy megértesse végre az emberekkel, hogy nem számít, hogy hány ezer kilométerre élnek az óceán partjától, a bolygó sorsa, és a mi életünk függ azoknak a tisztaságától. Sajnos jelenleg, az óceánok világnapja nem egy vidám ünnep, hanem egy kétségbeesett segélykiáltás. Az Egyesült Nemzetek 2008 óta igyekszik, minden évben felhívni a világ figyelmét arra, hogy az óceánok szennyezése olyan globális probléma, ami mindannyiunkat fenyeget, és amit közösen kell megoldanunk.

Nem kell a nagyvállalatokra mutogatni, meg a globális felmelegedésre, helyette inkább kicsit nézzünk magunkba, és tegyük meg, amit tudunk. Nem igényel nagy erőfeszítést, csak némi környezettudatosságot. Csatlakozhatsz a számtalan, világszerte szervezett akció valamelyikéhez is ezen a napon, de a legfontosabb, hogy a mindennapjaidba is beépítsd ezeket az apró változtatásokat:

  1. Ne használj műanyag evőeszközt, tányért, poharat!
  2. Ne használj szívószálat!
  3. Ne használj nejlonzacskót!
  4. Ne vegyél feleslegesen egyesével csomagolt termékeket!

Ezek helyett válaszd a fémet, a fát, az újrahasznosíthatót, vagy az újrahasználhatót. Ehhez, remek tippeket kaphatsz környezettudatos világsztároktól, akik a pár napja tartott környezetvédelmi világnaphoz csatlakoztak, ami szintén a mérhetetlen műanyaghulladék által okozott károkra mutatott rá. Itt olvashatsz róla. És, hogy mit tehetsz még?

  1. Gyűjtsd szelektíven a szemetet!
  2. Amit lehet, hasznosítsd újra!
  3. Figyelj, hogy fenntartható forrásból származzon a tengeri hal, amit fogyasztasz!
  4. A folyó-, tó, tenger-, és óceánparton nyugodtan hajolj le a szemétért, akkor nem kell másnap is azt bámulnod
  5. A tengerparti nyaralásról ne korallt és cápafogat vigyél haza szuvenírként!
  6. Szeresd a vizeket, vigyázz rájuk, de ne csak az óceánok világnapján! Cserébe biztosítják számodra az életet jelentő oxigént.


Címkék: