Jó reggelt kívánok, mondta a tegnapi szúnyogcsípés hajnali ötkor, aztán nem is hagyta abba a viszketést egészen fél 6-ig. De legalább korán meg tudtam írni ezt a cikket arról, hogy mivel kenjük be ezeket a kis rohadékokat, ha vakarózást helyett inkább aludni szeretnénk. Trükkök, praktikák és természetes megoldások csípésekre.

A gyógyszertári termékek nem rosszak, működnek, de ha a természetes megoldásokat részesítjük előnyben, akkor körülnézhetünk a háztartásban, vagy a gyógynövények között. De azt jó tudni, hogy néhány megoldás nem, vagy kevésbé biztosan működik, mintha a megszokott gélt, vagy kenőcsöt használnánk.

Forrás: www.freestockphotos.biz

Körömmel keresztet

A legklasszikusabb megoldás, az anyatejjel szívjuk magunkba a módszert: a körmöddel nyomj egy mély X-et a csípés közepébe és elmúlik a viszketés. Elmúlt ettől valaha bárkinek is? Persze ha elég mélyre vájunk magunkba, a fájdalomérzet egy időre kiüti a viszketést, de a bőrgyógyászok szerint ezzel a módszerrel csak mélyebbre nyomjuk a viszketést okozó szúnyog nyálat, ami nem hangzik túl fényesen.

Ecet és szódabikarbóna

Működhet, de fontos, hogy hígított ecetet használjunk és ne kötözzük be a csípést, csak finoman mossuk le vele. Ugyanezt a hatást a vízben oldott szódabikarbónás lemosással is elérhetjük, enyhülni fog a viszketés és csökken a bőrpír.

Salvus víz

Személyes, kipróbált kedvenc. A emésztéssel kapcsolatos gondokon kívül a bőrünket is kezelhetjük vele. Csalánkiütésre ivókúra formájában, csípésre kenegetéssel támadhatunk, nem fogjuk megbánni. Gyorsan hat, természetes, mellékhatás mentes megoldás.

publicdomainpictures.net

Olajok

A levendula és a teafaolaj illatos megoldások lehetnek, mindkettő gyulladáscsökkentést és a viszketés enyhítését ígéri. A levendulát megpróbálhatjuk alkohollal is lekeverni, így fertőtlenítő hatást is nyerünk.

Zöldségek és gyümölcsök

A természetes megoldások híveinek kedvencei a citrom karikával, a nyers krumplival, vöröshagymával, banánhéjjal, fokhagymával történő bedörzsölés.

maxpixel.net

Gyógynövények

Az aloe vera gyulladáscsökkentő, így a szúnyogcsípésen is segíthet. Ahogy a körömvirág is, ami minden bőrbántalomra használható. Megpróbálhatjuk a kakukkfű tinktúrát és a zsályalevelet és a bazsalikomot is, ezzel a csípést kell bedörzsölgetni, hogy hamarabb begyógyuljon.

Kiemelt kép: popsci.com



Címkék: