Van egy olyan elméletem, amely szerint a téli napforduló valójában nem a tél, hanem a tavasz első napja, hiszen onnan kezdve egyre rövidülnek az éjszakák. Télen ez az elmélet kifejezetten jólesik, melenget, életben tart, reményt ad – de ha konzekvens lennék, akkor most azt kellene mondanom: szevasztok, iskolások, sajnálom, de vége a nyárnak, jön a sötétedés. Nem nehéz kitalálni: nem vagyok konzekvens. Éljen a nyár!!! De miért pont most ünnepeljük, amikor egy hónapja döng a kánikula meg a nyári zivatarok?

Nulladik pont: ismétlés télről

Ha ESETLEG véletlenül nem ugrana be az ötödikes természetismeret óra: az egész azért van, mert a Föld forgástengelye és Nap körüli keringésének pályasíkja nem esik egybe, egymással 23,5 fokos szöget zárnak be. A Nap így folyamatosan változó szögben süti a fejünket, ami az Egyenlítő környéki népeknek nem is tűnik fel igazán, de minálunk ez okozza az évszakok és a természet fárasztó, olykor a feje tetejére álló, de kétségkívül lenyűgöző körforgását.

Nyári napfordulónak azt a pillanatot nevezzük, amikor a forgástengely a legkisebb szöget zárja be a beérkező napsugarakkal. Ilyenkor tölti az adott terület a legkevesebb időt „napárnyékban”, következésképpen finom meleg van és jó sokáig van világos este. Hurrá.

1. Ausztráliában jobb

Forrás: e-education.psu.edu

 

Azt is tanultuk ötödikben, hogy a Föld nem kör alakban kering a Nap körül, hanem elliptikus pályán, plusz itt van még ez a ferde forgástengely is. Emiatt pedig a déli félteke 7%-kal több napfényt kap nyáron, mint mi. A rohadékok, gondolhatnánk – de ne higgyük, hogy a több napfény több meleget is jelent. A déli féltekén ugyanis jóval több a vízfelület, mint itt nálunk a zord északon, ez pedig bőven kiegyenlíti a 7%-nyi napfényadag-különbözetet. Az északi féltekén valóban sokkal nagyobbak a hőmérsékleti kilengések, mint a délin. Meg különben a 7% körülbelül a sarkokon mérhető, az Egyenlítő felé közeledve egyre elhanyagolhatóbbá válik.

2. Ez is „mozgó ünnep”, mint a téli napforduló

Igen, az északi féltekén a nyári napforduló időzónától függően június 20. és 22. között bármikor bekövetkezhet – 2018-ban a mi időzónánkban éppenséggel június 21-én 10 óra 7 perckor. Érdekes, hogy a forduló sokkal gyakrabban jön ki 20-ra, mint 22-re: kb. 4-5 évente egyszer ugrik előre június 20-ra, 22-én viszont 1975-ben volt utoljára, és 2203-ig (igen, kettőezer-kettőszázig) nem is fordul elő még egyszer.

3. Az év legrövidebb éjszakája? Kis jóindulattal.

Nyári éjjel Észak-Norvégiában. Forrás: pixabay.

Ahogyan télen, nyáron sem pont a napforduló napján fordul meg a nap. A legkorábbi napfelkelte itt mifelénk 4 óra 46 perckor következik be az idén, ezt június 12-től 20-ig folyamatosan produkálja az univerzum, de pont 21-én már egy perccel később kel a Nap. A legkésőbb naplemente pedig 20.45-re esik, ez 20-a és 30-a között végig így megy. Azaz az idén 20-a a legrövidebb éjszaka napja, hiába tartjuk hivatalosan 21-én.

4. És nem ilyenkor dőlnek a melegrekordok sem

Ahogyan nem a december a leghidegebb, úgy nem a június a legmelegebb hónap, hanem a július. Átlagát tekintve is így van, és az abszolút melegrekord tekintetében is: utóbbit Magyarországon 2007. július 20-án, Kiskunhalason mérték (41,9 fok).

Ez egyszerűen azért van így, mert így június közepén-végén – kissé szimplán fogalmazva – még kevesebb ideje van nagyon meleg, mint amennyi ideig még nagyon meleg lesz a nyár végének beköszönte előtt. Hiába van tehát kevesebb ideig fent a nap innentől kezdve, az éjszakák még jó sokáig nem lesznek elég combosak ahhoz, hogy a maximum-, ill. az átlaghőmérsékletek csökkenjenek. Kivétel mondjuk az előttünk álló 2-3 nap, mert a jelenlegi előrejelzés szerint durva hidegfront elébe nézünk pont Szentivánéj környékén.

A nyári napforduló persze ettől függetlenül nem szokott túl hűvös lenni: a nap melegrekordját Kaposvár tartja 1917-ből. És ha már szó esett a közelgő lehűlésről: a most szombatról vasárnapra virradó éjszakának 1910-zel kell megmérkőznie, amikor is Sopronban 1910-ben összesen 4 fok volt.

5. A karácsony után a második legfontosabb nap az évben

Szentivánéji tábortűz Skagen tengerpartján. Peder Severin Kroyer dán festő műve.

A téli napfordulóhoz hasonlóan a nyári is ősidők óta kiemelt jeles nap minden kultúrában. A keresztény egyházak természetesen erre is „ráépítettek”, ahogyan a karácsony esetében: a nyári napforduló környékén Keresztelő Szent János születését ünneplik a hívek. A naphoz rengeteg vidám népszokás kapcsolódik, legtöbbjükben fontos szerepet kap a tűz, a sötétség elleni harc fő fegyvere, a tisztító erejű, gonoszt, betegséget elűző tűz.

Tűzönjárók Bulgáriában

Nem meglepő, hogy a legnagyobb hacacárék az északi népeknél történnek – akik ilyenkor mindent beleadva lapátolják magukba azt a D-vitamin mennyiséget, amelytől országaik földrajzi fekvése télen megfosztja őket. Óriási örömtüzek gyúlnak mindenhol, a családok és a barátok összejönnek, esznek-isznak meg minden, ami ezzel együtt jár. Angolul értőknek az alábbi kisfilmben maguk az érintettek vallanak be mindent, amit egy rendes svéd ezen a napon bevállal. Hogy világos legyen: Svédországban március végén születik a legtöbb gyerek. Vajon miért…?

6. Magyarul miért Szentiván a Szent János?

Magyarországon érdekes módon a János név szláv formája maradt meg a nyári napforduló körüli ünnepek elnevezésére. Idehaza is nagyon sokáig az egyik legharsányabb, legvidámabb közösségi ünnep volt, amelynek központi eleme nálunk is a tűzgyújtás. Gyújtottak tüzet azok ellen a gonoszok ellen, akik/amelyek a gondos gazdát fenyegetik ebben az időszakban (szélvész, jégeső, pára, köd, illetve az ebben élvezkedő gombabetegségek), és gyújtottak tüzet az emberi betegségek ellen is – ez az egyik alapja például a híres tűzugrásnak. A tűzbe a legtöbb vidéken gyógynövényeket is tettek, és ezek füstjével hitték megtisztítani magukat azok, akik vállalták a máglya átugrását.

forrás: thinkstock by GettyImages

De ugyanilyen fontosak voltak a Szentiván-napi gyümölcsevési tilalmak is. A hiedelem szerint az az asszony, aki Szentiván előtt gyümölcsöt eszik, halott gyermeket fog a világra hozni – akikkel pedig már meg is történt ez a tragédia, különösen tartózkodtak a gyümölcsevéstől. A halál talán túlzás volt, de az éretlen gyümölcs fogyasztásával kapcsolatos ismeretek minden bizonnyal megalapozottak voltak már évszázadokkal ezelőtt is.

Aztán persze szerelmet és házasságot is jósoltak ezen a forró napon. Nógrád megyében például a lányok búzavirág-koszorúval a hajukban ugrották át a tüzet, majd a koszorút feldobták egy fűzfára. és úgy tartották, akinek fennmarad, az azon az őszön férjhez megy.

7. És persze Shakespeare is megénekelte

Nem vagyunk irodalmi portál, de nem hagyhatjuk megemlítetlenül, hogy a nyári napforduló környékén, a csodás, langymeleg nyári éjszakákon a vér is könnyen forrósodik, és erről Will Shakespeare óta nem írt senki se líraibban, se frivolabbul, se virtuózabbul, se viccesebben.

Gyorsan közelget; szép Hippolytám,
A nászi óra; négy boldog nap új
Holdat derít föl; ah, de mily soká
Fogy e vén hold nekem! s epeszti vágyam,
Mint özvegy asszony, hervadt mostoha,
Ki egy fiú örökjén teng sokáig.
(Szentivánéji álom, első felvonás, 1. szín. Arany János fordítása)

Boldog Midsummert, boldog Szentivánt, boldog nyarat mindenkinek!

Szent János-napi buli Portóban, Portugáliában.



Címkék: