Az Infostart szerint elég jó hírrel kezdődik a balatoni főszezon, a Balaton vízmagassága ugyanis 124 centiméter volt hétfőn. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy egyedül 1921 júniusában mértek magasabb vízszintet, így ez egy nagyon ideális a Balaton esetében. A Balaton fő vízutánpótlása a Zala folyóból és vízgyűjtő területekről érkezik, a szakemberek szerint az következő napokban másodpercenként 14 köbméternyi víz fog a Balatonba folyni.

“Ez napi két tómilliméternek felel meg: ennyivel növelné a vízszintet ez a hozzáfolyás, hogyha nem lenne nagyon erős a párolgás, ami alapvetően meghatározza a Balaton vízszintjét nyáron. Ez négy tómilliméter is lehet, ha egész nap süt a nap” – mondta Siklósi Gabriella, aki hozzátette, folyamatosan készülnek tudományos előrejelzések arról, hogy a nyár végére milyen vízállás valószínűsíthető. “Elég sokan emlékeznek 2012 nyarára, amikor a déli parton be kellett sétálni a Balatonba, mert annyira kicsi volt a vízszint” – magyarázta az OVF szóvivője, de kihangsúlyozta, ez idén biztosan nem fordul elő, nem lesz ilyen alacsony a vízállás.

 

“Extrém száraz nyár esetén sem fordul majd elő, hiszen a számítások alapján augusztus végére is tartható egy 90 cm-es vízállás, ami még elpárolgás után is megfelel az augusztus végi szabályozási szintnek, és fürdőzésre is alkalmas ilyenkor a tó” – mondta Siklósi.

Képek forrása: PixabayCímkék: