Biztos vagyok benne, hogy a jövő kertje az erdőkert lehetne, ha az emberek elég tájékozottak, kreatívak, praktikusak, bevállalósak lennének. Felmelegedés, klímaváltozás? Legyen erdőkerted. Kártevők (meztelen csigák, házas csigák, levéltetvek, liszteske, földibolhák stb.), ha megfelelő nagyságú erdőkerted van, ezekkel is kevesebb gondod lesz, hiszen egy jól beállt erdőkert, rengeteg hasznos élőlényt becsalogat, akik elfogyasztják majd a kártevőket. Ha eleged van a fűnyírásból, vagy szeretnél vidékre költözni, kertes házba, de nem szeretnél kéthetente füvet nyírni, erre is válasz az erdőkert. Egyszerűen minden gondodat orvosolja. Már 200 m2 nagyságú kertből is kialakíthatsz erdőkertet. Ha azonban 1000-2000 m2 terület áll rendelkezésedre, akkor egyenesen kötelező, hiszen egy fákkal teli kert a legtermékenyebb kert, ő a növényvilág arisztokratája.

Te milyen kertet választanál egy forró nyáron? Egy erdőkertben nyugodtan jöhetsz-mehetsz, pihenhetsz, dolgozhatsz a kert szinte teljes területén a legnagyobb kánikulában is. Fotó forrása: Pixabay

Haszonnövények a fák alatt

Erdőkertem fáiról már írtam (kattints ide), lássuk, mi nő alattuk. Most csak a haszonnövényeket szeretném sorba venni, hiszen azt vallom, kertünk legyen élelemtermő, ne csak szép. Egy erdőkertben természetesen több árnyék van, de ne egy fénytől elzárt sötét rengetegre gondoljunk. A fák lazábban vannak ültetve, mint egy erdőben, tehát nem kell megijednünk, mert fantasztikusan beültethető a fák alja. Dísznövények sora nagyon szépen fejlődik árnyékos, félárnyékos helyen is.

Rengeteg dísznövény ültethető árnyékos, félárnyékos helyre. Harangvirágok sora, nefelejcs, gólyaorr, kékgyökér, árnyékliliom stb. Fotó forrása: PxHere

Ami a haszonnövényeket illeti, teljes árnyékban egyetlen zöldség sem fejlődik. Azonban félárnyékban vagy napi 3-6 óra napsütéssel a leveléért, száráért vagy rügyeiért termesztett haszonnövények szépen fejlődnek. Számos salátaféle (pl.: fejes saláta, endívia), zsázsa, sóska, spenót, mángold, galambbegysaláta, rukkola, fokhagyma, levélpetrezselyem, kapor, kelbimbó, kelkáposzta, fodros kel, pak choi (bordás kel), paszternák (pasztinák), retek jól nő, bizonyos szempontból könnyebb is velük félárnyékban, mert nem kell öntözni, nem fognak olyan hamar felmagzani.

Próbálkozhatunk még borsóval, babbal, céklával, karfiollal, karalábéval, káposztával, brokkolival, krumplival, gyökérpetrezselyemmel, sárgarépával, csak kevesebb lesz a termés. Szükség esetén a csicsóka is megél félárnyékban.

Levélpetrezselyem, nálam még egészen árnyokos helyen is szépen nő a meténg mellett. Kísérletezzünk, de egy alaptudásra azért tegyünk szert árnyék, félárnyék terén.

Gyógy- és fűszernövények félárnyékban

A medvehagyma árnyékban is jól érzi magát. Félárnyékba pedig a következőeket ültethetjük: metélőhagyma (snidling), leveles petrezselyem, menta, citromfű, torma, zamatos turbolya (vigyázat össze ne tévesszük a halálosan mérgező foltos bürökkel), kerti turbolya (zamatos turbolya termesztett kerti változata), kakukkfű, tárkony.

Menta, kakukkfű, félárnyékban is jól érzi magát. Fotó forrása: Pixabay

Gyümölcsök félárnyékban

Ültethető még szeder, málna, egres is, de kevesebb lesz a termés. Továbbá egyes eperfajták szintén jól érzik magukat félárnyékban.

Amivel biztosan ne próbálkozzunk félárnyékos helyen, az a paradicsom, paprika és tök. Illetve a terméséért, gyökeréért, gumójáért termesztett zöldségeknek általában szintén teljes napfényre van szükségük. Természetesen egy erdőkertben is lehet napsütötte rész (akár jó nagy területen), ide jöhet majd a többi zöldség és gyümölcs.

A paradicsom a teljes napfényt szereti. Fotó forrása: PxHere

Nálunk 2000 m2 nagyságú telkünkön nagyjából 100 fa és bokorfa (alulról elágazó, többtörzses fa) nő. Tehát árnyék van bőven. Ebből következik, hogy rengeteg leveléért termesztett haszonnövényünk van. Így minden héten többször eszünk salátát, mely általában fejes salátából, mángoldból, rukkolából, pak choiból és vadnövényekből (tyúkhúr, leforrázott csalán, fehér libatop, pitypang, útifű, illatos ibolya stb.) készül. Beszereztem több salátás könyvet és készülnek a különböző vegyes saláták vagy kelbimbó-saláta, fokhagymás fodroskel-saláta, joghurtos reteksaláta, spenótos tavaszi saláta stb.. Egy erdőkert tulajdonosa mindenképpen rendelkezzen salátás könyvvel, melyet minél gyakrabban forgat, annál több mindent felhasznál majd a kertjéből.

Tavasztól őszig nagy kedvenc a házi gyros pitában, hiszen ehhez is sok saláta kell, és természetesen saját csirkehús (az erdőkertből befogott és levágott kakasból) és a pita is házilag készül, egyszerűen kenyértésztából. Emellett igen sokszor eszünk főzeléket: sóskából, spenótból, mángoldból vagy vadnövényekből (foghagymás csalánfőzelék a leggyakoribb). Miért? Mert a csalán árnyékban is nagyszerűen érzi magát, úgy nő nálunk, mint a gomba. Maria Treben könyvében így ír róla: „Ha az emberiség tudná, micsoda gyógyereje van, nem termesztene mást, csak csalánt.”

Telkünk 2000 négyzetméteréből kb. 400 négyzetméter szép napos. Ide kerül a paradicsom, paprika, tök-féle (cukkini, sütőtök, patiszon, uborka, spárgatök), répa, hagyma, gyökérpetrezselyem, zeller, jégsaláta. Természetesen nemcsak árnyékba, hanem napra is ültetek babot, retket, fejes salátát, céklát, fokhagymát. Nekünk itt található az eper, szeder, málna, ribizli is. Jövőre megpróbálom majd őket félárnyékban, hisz az irodalom azt ígérte, lesz rajta termés, csak kevesebb. Kísérletezzünk bátran, ha kertről, erdőkertről vagy félárnyékról van szó.

Kiemelt kép forrása: PxHere



Címkék: