Elképesztő méretek, saját folyó, dzsungel és felhők. Ezek jellemzik a Hang Sơn Đoòng-ot, azaz a Hegyi folyó barlangot, ami a vietnami Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park területén található. A barlang óriási, akár egy negyven emeletes ház is elférne benne, látogatni pedig csak korlátozott számban lehet.

Sokáig úgy tartották, hogy a Phong Nha-barlang Vietnam legnagyobb barlangja, míg végül egy helyi gazdálkodó bukkant rá 1991-ben, majd 2009-ben egy kutató házaspár megkezdte a feltárását.

A barlang legnagyobb terme 200 méter magas és 150 méter széles, de a többi részen is 80 méter széles járatok húzódnak. A Hang Sơn Đoòng egy összesen 150 barlangból álló, részben még feltáratlan hálózat része.  Az óriási felső résnek köszönhetően saját dzsungele, ászkák, ikerszelvényesek és halak élnek benne. A parkot évente közel negyedmillió turista keresi fel, dehogy megóvják a barlang élővilágát, erősen korlátozzák a látogatók számát, évente csak 500 turistát engedne be a területére, aminek köszönhetően több éves várólista alakult ki.

Kiemelt kép: https://www.flickr.com/photos/126011099@N05/14809520550



Címkék: