Manapság a terasz és a kert már szinte a nappali meghosszabbítása. Ugyanarra a kényelemre, és szemet gyönyörködtető látványra vágyunk kint is, mint az otthonunk meghitt belsejében. A kényelmetlen műanyag székeknek, és a sörpadoknak leáldozott, ma már a puha, finom tapintású, színekben harmonizáló kiegészítőkkel kényelmessé varázsolt kerti bútorok hódítanak.

Na de hogyan lesz egyszerre praktikus, kényelmes és látványos is a kültéri berendezés? Nyugi, nem kell hozzá egy zsák pénzért lakberendezőt fogadnod, elég ha betartasz pár trükköt, és könnyedén gyönyörűvé varázsolhatod az erkélyt, a teraszt, a verandát, vagy akár az egész kertet.

1.Bátran használd a különböző textíliákat a szabadban

Sokan azt gondolják, hogy csak a magazinokban mutatnak jól a párnával telepakolt kerti bútorok, de a valóságban 5 perc után koszosak, vagy fakók lesznek. Azonban ha valóban kültérre szánt anyagokkal díszíted a kerti bútorokat, azok hosszú éveken át pont olyan jól néznek majd ki, mint az újság lapjain.

Ugyanis a kerti párnákat, terítőket, szőnyegeket úgy fejlesztették ki, hogy azok vízlepergetőek, UV-állóak, könnyen tisztíthatóak, és gyorsan száradóak legyenek.

2. A kinti étkezésnek is add meg a módját

Ma már nem kell a viaszosvászon terítők közül választanod, hogy beborítsd a teraszasztalt. A mai technológiának köszönhetően már a pamutból készült abroszt is be tudják vonni egy víztaszító réteggel, így csak a fantáziádon múlik, hogyan milyen stílusban dekorálod a kerti parti színhelyét.

Idén nagy divatja van a trópusi mintáknak, amik egészen karibi hangulatot tudnak adni, egy kellemes koktélozásnak a teraszon. Egy nagy mintájú, színes kültéri terítő azonnal feldobja a látványt.

A szabadtéri dekoráció örök klasszikusa a kék-fehér kombináció, ami a görög szigetekre, és a tenger kékségére emlékeztet. Nem csak a teli abrosz, de az asztali futó is jó választás kültérre, a hozzá illő étkészlettel.

 

De ha az egyszerűbb, letisztult vonalakat szereted, a csíkos mindig nyerő.

3. Napernyőre szabott terítrő

Persze a nyári melegben nem szeret senki a tűző napon ebédelni, így ha az étkezőasztal nem a fedett veranda árnyékában van, akkor jobb, ha beszerzel egy napernyőt is. Praktikus, ha az az asztal közepébe illeszkedik, csakhogy akkor ahhoz a terítőnek is igazodnia kell. Éppen ezért már középen kivágott, sőt még cipzárral is ellátott kültéri darabokat is lehet kapni, amit könnyen feltehetünk az ernyő köré.

 

4. Trendi megoldás, abroszcsipesz helyett

Felejtsd el a műanyag abroszcsipeszt, mert végtelenül kiábrándítóan néz ki. Ha szeles felétek az idő, és szeretnéd, hogy a helyén maradjon a terítő, válaszd inkább ezt rejtett megoldást, és szerezz be egy rögzítőpókokkal ellátott darabot.

De ha igazán sikkes szeretnél lenni, a tippem a terítőnehezék, amit különböző stílusokban variálhatsz.

 

5. Vagy a bútorhuzat, vagy a párna legyen mintás

Ha szereted minden évben követni  a legújabb kültéri trendeket, azt javaslom, hogy a kerti bútorod és a hozzá tartozó párnázat legyen egyszínű, homogén, pasztell, és azt minden szezonban új kiegészítőkkel dobhatod fel. De akár hetente is cserélgetheted rajta a különböző mintájú dekorpárnákat.

  

A másik megoldás, hogy a bútorhoz tarozó párnázatnak választasz színes, mintás külső, viszont ebben az esetben a kiegészítők legyenek letisztultabbak.

6. Trópusi, beach, tengerész

A kültéri élettér kialakításakor bátran variáld az anyagokat, a formákat, a színeket, jól megy a fém a rattannal, a kő a pamuttal, nem kell hogy minden homogén legyen. A teraszon használt textíliák között pedig a stílusodnak, és hangulatodnak megfelelőt keresd. Ha a trópusokon szeretnéd érezni magadat napozás közben, jöhetnek a levélminták, a tengerparti hangulatot a kagylók és homokszínek adják meg, a tengerész vonal pedig mindig sikkes.

 

 

7. A divatdiktátor fekete-fehér 

Ha nem vagy egy nagy színőrült, hanem inkább az elegánsabb vonalat kedveled, most hódít az egyszerű, mégis látványos fekete-fehér kombináció.

8. A napágy passzoljon az ernyőhöz

Mikor kiválasztod a napozóágy párnáját, figyelj rá, hogy vízlepergető, gyorsan száradó, nyitott cellás töltetű legyen, hogy vizes fürdőruhával is gond nélkül lehessen rajta heverészni. Igazán feldobja a látványt, ha összeillő napernyővásznat, matracot és kiegészítőket veszel.

 

9. Már a szőnyeg is a kert része

Ha nem szereted a talpad alatt a hideg járólap érzését, hanem valami kellemesebbre vágysz a teraszon pihenve, a megoldás egy divatos kültéri szőnyeg. Persze ne a perzsaszőnyeget tedd a medence szélére, hanem egy strapabíró, színes darabot. Igazán megdobja az összhatást.

 

10. A fűbe is letelepedhetsz

Nem kell a teraszra, és a leburkolt területekre szorítkoznod, mikor a kerti párnákkal, textíliákkal és plédekkel dekorálod az otthonodat. Nyugodtan célozd meg a kert füvét, és heveredj le kényelmesen a milliónyi párna közé a csillagos ég alatt. Ha beszerzel pár egyik oldalán vízhatlan kültéri plédet, minden este mozizhatsz a kertben.

 

(képek forrása: pinterest)



Címkék: