Sweeper, az első paprikaszedő robot forradalmi lépést jelent az agrár-robotika világában. Az Európai Unió által támogatott Horizon 2020 Kutatói és Innovációs Program keretein belül létrehozott hightech eszköz az első a világon, ami üvegházi szüretelést végez.

A intelligens paprikaszedő a kaliforniai paprikára specializálódott, melyből évente 1.3 millió tonnát termesztenek Európában. Sweeper agya egy számítgép, ami komplex algoritmusokat használ, hogy kiszámítsa a tökéletesn érett paprika paramétereit.

A szenzorai felmérik az üvegház paprikáit, és megállapítják azok érettségi állapotát, majd beazonosítják pozícióját a növényen. Az önjáró szerkezet pásztázza a melegházi sorokat, és leszüreteli a már érett paprikákat, vagy mondhatnánk, hogy lefűrészeli azokat, majd gyengéden egy kosárba helyezi őket.

A találmány jelentősége abban rejlik, hogy a melegházi rendkívüli páratartalom miatt igen kellemetlenek a munkakörülmények, amit most egy csapásra megoldhat Sweeper, a robot.

Az izraeli-svéd-belga-holland kooprudikció nagy lépés az európai üvegházi kertészkedésben, és a tervek szerint a következő években piacra dobják a most bemutatott prototípust.

(képek: sweeper-robot.eu)



Címkék: