Kwinana, a Perth melletti tengerparti kisváros ugyanúgy küzd a szeméttel, mint bárki más, ráadásul a tengerhez közel különösen fontos, hogy az esővízelvezető rendszerekből ne kerüljön műanyag a vízbe. Erre most egy elég egyszerű megoldást találtak, a hálót.

A költséghatékony módszer lényege, hogy fémből készült hálókat szerelnek a vízelvezető csövek kijáratához, így megakadályozva a szilárd hulladék tovább sodródását. Egyelőre csak tesztelik a módszert, de a márciusi kezdés óta 370 kilogramm szemetet sikerült ezzel az egyszerű módszerrel összeszedniük. A hálók főként élelmiszerek csomagolását, műanyag palackokat, homokot és fák lehullott leveleit gyűjtötték össze, amiket a hálók tisztítása utána az újrahasznosító központba szállítottak.

A hálókat a betoncsatornás csővezetékekre szerelték fel, és március óta háromszor tisztították. A teszt alatt fontos volt, hogy a háló biztonságos is legyen, de eddig egy állat sem szorult be a hálók közé és semmilyen más gondot nem okozott a használatuk. Épp ezért három új helyszínen tervezik új hálók beszerelését.

Kiemelt kép: facebook.com/space.aus



Címkék: