A zabkása sokáig teljesen ismeretlen volt számunkra, esetleg annyit tudhattunk róla, hogy az angolok valamiért szeretik azt a szürke, furcsa masszát reggelizni. Aztán egyszer csak kiderült, hogy egészséges, na onnan nem volt megállás, manapság már mindenki a zabkását élteti. Teljes joggal.

Oké, hogy egészséges, az is fontos, na de nem is egy szürke massza, ahogy azt eddig hittük! Az elég semleges alapíznek köszönhetően végtelen variációja létezik, amitől színes, izgalmas állagú és finom lehet gyereknek, felnőttnek, édesszájúnak, egészségmániásnak, kapkodónak, étvágytalannak egyaránt. Na de nézzük, alapvetően miből is készül ez a kása.

https://flic.kr/p/i4JnLH

Nem meglepő, de zabpehelyből, ami már mindenhol kapható. Sőt, apró szeműt is találni minden boltban, márpedig abból pofon egyszerű kását készíteni, még azoknak is menni fog, akik egy teát sem tudnak megfőzni. A zabpehely élettani hatásairól cikkek milliói szólnak: rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, véd a szív- és érrendszeri betegségektől, gyulladásgátló, a magas rosttartalom jó az emésztésnek, a közepes glikémiás indexnek köszönhetően pedig nem leszünk fél óra múlva újra éhesek. Dugig van ásványi anyaggal és vitaminnal és jó sok benne a fehérje is, hát nem egy szuper kaja? De. A zabpehely tartalmú bolti müzlikkel ellentétben pedig még cukrok, ízfokozók és további reggeli nem ajánlott akármit sem tartalmaz.

https://flic.kr/p/J7fgJv

Hogy készül?

  1. Fele annyi zabkása, mint amennyi folyadék,
  2. ezen rottyantunk egyet és kész.

De vigyázat, baromi gyorsan leég, ezért ha nem vagyunk mikrohullámú sütő ellenesek, készíthetjük így is: abba a tálba keverjük össze, amiből enni fogjuk, kistányérra rakva pár perc a mikróban, félidőben egy kavarás és kész is. Mínusz egy mosogatnivaló! Készülhet vízzel, tejjel, növényi tejekkel, tejszínnel is. Ezek után édesíthetjük, amivel egyébként édesíteni szoktunk és már csak a variálás van hátra: gyümölcsök frissen, szárítva, aszalva, pürésítve. Ropogós magok, reszelékek, friss és őrölt fűszerek, kakaópor, satöbbi.

Most egy őszre hangolt változatot hoztam, amihez szükség lesz előre megsütött sütőtökre, vagy készen kapott sütőtök pürére is.

Sütőtök pités zabkása

Hozzávalók:

1 pohár zabpehely
egy nagy marék mandula
3 evőkanál sütőtök püré
vanília kivonat
őrölt fahéjat
őrölt szerecsendió
apróra vágott pekándió
juharszirup/rizsszirup/méz

mealplannerpro.com

A zabpelyhet a nekünk kedves folyadékban és módszerrel puhára főzzük. Keverjük hozzá az összetört, vagy akár pürésített sült sütőtököt, kevés vanília kivonatot, pici fahéjat és szerecsendiót, majd egy fél percig együtt is rottyantsunk rajta. Azonnal tálaljuk, a tetejét szórjuk meg ropogós pekándióval és ha még édesebb ízre vágyunk, csurgassuk meg sziruppal, esetleg mézzel.

Kiemelt kép és forrás: mealplannerpro.com



Címkék: