Ez a kellemesen meleg vénasszonyok nyara ideális arra, hogy felkészítsük az erkélyt, teraszt és a kertet, a közelgő hűvösebb éjszakákra, és kialakítsuk a növényeink új lakhelyét. Ugyanis egy jól megválasztott üvegházzal akár hónapokkal is meghosszabbíthatjuk a szezont, és így zölden és termőn tarthatjuk a balkonládáinkat, a fűszernövényeinket és a konyhakertünket is.

Friss fűszer, a mini üvegházból

Nem kell, hogy hatalmas kerted legyen, egy apró erkély is ideális arra, hogy friss fűszerekkel töltsd meg a konyhát, de a paradicsom és csilipaprika is jól érzi magát egy cserépben. Hogy ezek minél tovább teremjenek, ősszel szükséges egy kis extra törődés.

Aki valaha próbált fűszernövényt termeszteni tudja, hogy némelyikük igencsak kényes. Amíg a rozmaring vígan elvan még ha hetekig rá se nézünk, addig a bazsalikom egy igazi primadonna, ami folyamatos törődést igényel, és mivel nagy a nedvességtartalma igen érzékeny a melegre, na de a hidegre is.

 

Éppen ezért a vérbeli balkonkertészeknek ajánljuk, hogy ősszel szerezzenek be, vagy akár barkácsoljanak egy apró üvegházat, ami nem foglal sok helyet, és a növények nagyon meghálálják. A lényeg, hogy beengedje a napfényt, kint tartsa a hideget és bent tartsa a meleget. Éppen ezért a legjobb, ha a úgy helyezzük el az erkélyen, hogy érje a nap, és lehetőleg toljuk a falhoz, hogy a lakásból kiáramló meleg fűthesse azt. Az ügyesebb kezűek könnyedén összeeszkábálhatnak egyet, pár kiszuperált képkeretből, de 4 990 Ft-ért készen is lehet kapni.

Minél több napfény, ameddig csak lehet

Télen az ember ritkán üldögél az erkélyen meg a teraszon, így nagyjából mindegy hogy néz ki, mert olyankor valahogy jobban vonz minket egy lobogó kandalló látványa. Ősszel viszont még sokat időzünk kint, egy könyvet olvasgatva vagy a vasárnapi ebédet elköltve, így jó, ha minél tovább kint tudjuk tartani a virágokkal teli balkonládákat és cserepes növényeket.

 

Hogy minél később kelljen őket bemenekíteni, és a lehető legtovább díszítsék a teraszt, na és persze szívják magukba az éltető napfényt, felállíthatunk számukra egy nagyobb, akár polcokkal ellátott üvegházat vagy fóliasátrat.

 

Nemcsak a helytakarékosság, de az ideális hőmérséklet érdekében ezeket is a fal közelébe érdemes telepíteni. Kaphatóak mobilabb, kerekes változatok, így a tél beálltával szekrényestül beguríthatjuk a muskátlikat a lépcsőházba. Egy hárompolcos változat már 9 398, a négypolcos pedig 11 938 forintért a miénk lehet.

Vannak olyan pofás darabok is, amik pont úgy néznek ki, mint egy vitrin, és egészen vintage stílust kölcsönöznek az erkélynek, és télen a növények helyett tárolhatjuk benne a kerti szerszámainkat és a cserepeket, de kapható minimalista, modern stílusban is (34 990 Ft).

 

 

A mekmesterek saját kezűleg is gyárthatnak egyet, csupán néhány bontott ablak kell hozzá, és ha van a házunkon olyan ablak, aminek nem sajnáljuk eltakarni a kilátását, könnyedén felhasználhatjuk a házból kiszökő hőt, hogy igazi fűtött, melegházat teremtsünk a növényeinknek.

 

Húzz sátrat a zöldségek fölé

Nemcsak a terasz, de a veteményes is gazdagon meghálálja, ha megóvjuk az éjszakai hidegtől, a lezúduló őszi esőtől és az erős széltől. Ügyesen kitolhatjuk a konyhakertünk termési idejét,  ha befedjük egy cipzáras mini fóliasátorral, ami átereszti a napfényt, de közben hőszigetel és biztosítja a kellő meleget a zöldségeink számára.

 

Ha napközben még erős a nap és meleg van, érdemes kinyitni a szellőztető ablakait, este és a hűvös beálltával pedig zárva tartani azokat. A kisebb változatok már 5 699, a méretesebbek pedig 9 999 forinttól elérhetőek. 

 

A melegház a kert dísze is lehet

Ha pedig egy hatalmas kert áll rendelkezésünkre, annak akár a dísze is lehet egy melegház, mert a legegyszerűbb fóliával borítottaktól (34 900 Ft), a formatervezett polikarbonát falúakig (99 990 Ft), minden megtalálható a piacon.

 

A besétálható kerti üvegházunkban egy egész polcrendszert is kialakíthatunk, így bőven lesz helye a növényeinknek, és a kerti szerszámainknak is, és így télen-nyáron megóvhatjuk azokat az időjárási viszontagságoktól.

 

(képek: IKEA, Praktiker, Bauhaus, Pinterest, Treehugger, kiemelt kép: pinterest)



Címkék: