Mint az közismert, minden rendes hobbi úgy kezdődik, hogy az ember összevásárol mindenféle méregdrága holmit, amiről azt gondolja, hogy feltétlenül szükséges az önmegvalósításhoz. Mindegy, hogy milyen hobbiról van szó, e holmik egyik fele ab ovo felesleges, a másik felük egyik feléből pont jó az is, amire nincs rászitázva valami übertrendi márkanév, a másik felük másik felével viszont nem illik viccelni. A Gardenista nem szól bele abba, hogy ki milyen fotóscuccot, sminkkészletet vagy gitárhúr-karbantartó szettet vásárol, a kezdő kerttulajdonosokkal viszont nagyon szívesen megosztja saját tapasztalatait az alapvető kerti szerszámokról.

Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor a házam körüli építési területből egyszer csak kert lett. Azaz nyilván nem kész kert, de a leendő kert lehetősége mindenképpen – a hónapokig tartó építkezés, majd a sitt elpucolása, a tereprendezés, a talajcsere és a munkagépek levonulása után igenis van egy áldott pillanat, amikor ott áll az ember a tiszta, viszonylag sík és egyelőre teljesen üres terület előtt, és azt mondhatja végre magának, hogy „na kislány, most te jössz”.

Azóta sok év telt el, sok szerencsétlen próbálkozáson vagyok túl, vannak apró sikertörténetek, és főleg van az, hogy a természet körforgására egyszerűen képtelenség ráunni, meg az, hogy az ember ugyan bosszankodik az időjárás szeszélye felett, de igazából minden aszályos nyár és minden kései fagy egy-egy újabb lecke, amiből tanulhattam. És van még valami, amiből tanultam: az a csomó fantasztikus limlom a garázsban, amit adott pillanatban jó ötletnek, sőt, létszükségletnek látszott megvenni, de… Ezért gondoltam érdemesnek összeszedni a gondolataimat arról, hogy TÉNYLEG milyen eszközök kellenek egy átlagos méretű kert rendben tartásához, mégpedig értelmes mennyiségű élvezhető munkával, természetesen szép eredménnyel és nem elszálló költségekkel. Spoiler alert: lombfújóról nem lesz szó.

Ásó

A kertiszerszám-válogatott középcsatára. Az ásó évszázadokig minden kerti munka alfája, nulla kilométerköve volt, amolyan szent tehén – ásó nélkül nincs rendes háztartás, punktum. Ma már azért kicsit kezd másképp lenni – mi gardenisták is azt a szemérmetlen elvet valljuk, hogy ásni jobbára felesleges, sőt, akár káros is lehet. De azért ha most lennék újra elsőkertes pionír, azért most is beszereznék egy ásót, ki tudja. Olyan jó dolog egy végigmelózott nap után az ásó nyelére támaszkodva szemlélni a csodálatos birodalmamat.

Ha ásót választasz, kettő dologra kell odafigyelni: 1. milyen a talaj?, 2. mekkora a markod? A talaj kötöttsége arra nézve ad iránymutatást, hogy egyenes vagy csúcsos élű szerszámot érdemes választani. Az én lapátom éle például nem csúcsos, hanem egyenes, mert nálam nem túl kötött a talaj, ezért így is könnyen csúszik a lapát a földbe. Ha kötöttebb, agyagosabb talajú a kerted, érdemes csúcsos élű ásót venned, jó nagy taposóval (a lapát felső élén kialakított szélesebb peremmel), hogy ne vágja a talpadat, ha teljes testsúlyoddal rátámaszkodsz. Az egyenes élű ásóval nagyobb mennyiségű földet tudsz megmozdítani, a homorú lapát pedig azért lehet jobb, mert nem csúszik le róla a föld.

Én úgynevezett ásólapáttal tolom, jobban kijövök vele, mint a hagyományos ásóval. Nem biztos, hogy nagyon tudományos a magyarázatom, de úgy érzem, azért, mert nem vagyok se nagy termetű, se erős, és ezért az ásó nyelének fenti 30 százalékát úgyse tudom kihasználni. A rövidebb nyelű ásólapát T (vagy D) formájú végére viszont pompásan rá tudok nehézkedni, így növelve amúgy szánalmas testi erőmet.

A tenyérméret nemcsak az ásó, hanem minden kerti szerszám kiválasztásánál fontos. Ha túl vékonyka a nyél, feleslegesen karmolászod a saját tenyeredet, ha meg túl vastag, akkor nem tudod a teljes erődet beleadni a markolásba. Aranyszabály: a nyél pontosan illeszkedjen a hüvelyk- és a mutatóujjad alkotta körbe.

Jöjjön egy kis ásókonfigurátor: a legegyszerűbb megoldás, ha bebattyogsz a legközelebbi barkácsáruházba és leveszel a polcról egy sima edzett acél ásót bükkfanyéllel, 2500 Ft körüli áron alapműveletekhez (lásd rátámaszkodva szemlélés) néhány évig biztosan megteszi. De dönthetsz úgy is, hogy kiválasztod a talajodhoz megfelelő ásófejet, a tenyeredbe illeszkedő nyéllel és magad összeszereled, így még 2000 Ft-ba se kerül az új ásód, bár cserébe lesz egy kis ikeázás otthon.

A prémium kategóriát természetesen a Gardena és a Fiskars eszközei jelentik, ezek 10 ezer forint felett vannak, amiért bőven kárpótolhat az anyagok minősége, a 21. századi ergonómia és a gyártói garancia (10, illetve 25 év). Tudtad, hogy létezik kifejezetten női ásó? Nem, nem strasszos.

Kapa

Ha új kertet építesz, nem úszod meg ásó nélkül, de beállt kertnél, és főleg okos, természetes talajhasználatnál az ásót akár teljes egészében kiválthatja egy jó kapa, azzal ugyanis a talaj felső rétegét kifogástalanul fel tudjuk aprítani, porhanyítani, és gyomláláshoz is pont elég.

A kapa fejét is úgy választjuk meg, mint az ásóét: lazább talajban jól működik az egyenes fejű, kötöttebb talajon a háromszög alakúval jóval könnyebb dolgozni. A kapanyél mindenféle vicces képzettársításokra ragadja az embert, de közben egy kicsit sem vicces dolog ám. Egyrészt ha egyenetlen, szálkás, szanaszét töri a tenyeredet, másrészt ha nem megfelelő hosszúságút választasz, tönkremegy a vállad és a derekad. A jó kapanyél kb. 150-160 cm. Az ásó nyele ennél rövidebb, a gereblyéé meg hosszabb, ezért nem érdemes ezeknél az eszközöknél úgy spórolni, hogy egy nyelet veszel és a fejeket cserélgeted rajta

A kapát is pont úgy konfigurálhatod, mint az ásót: a legegyszerűbb a 2300 Ft-os barkácsáruházas megoldás, a legolcsóbb a részenként vásárolt és otthon összeszerelt, a legmenőbb meg a márkás, de az se kerül 8000 Ft-ba – ellentétben a gyógytornával, ha valami rosszul eltalált eszközzel kapálod végig az ágyásaidat, másnapra meg moccanni sem bírsz 🙂

Nagyharang

Jó, tudom, kicsit dedós, de muszáj volt 🙂 De ha már itt tartunk: a boldog házasság egyik apró titka az is, ha a kertészkedésben is szövetséges vagy életed párjával, de legalábbis konszenzusra juttok az énidő eltöltésének mikéntjében, és amíg ő boldogan „csinálvalamiértelmeset”, addig te nyugiban meresztheted a hátsó feledet az égnek a virágágyást fürkészve.

Villa

 

Nem, nem csak arra jó, hogy a trágyát kihordjuk vele az istállóból. Sőt: az igazi kertészkedés a ganyéhányó vellánál kezdődik. Egyszerű és őrült hasznos eszköz. Könnyen kifordíthatsz vele bármit, amit gyökerestül akarsz kiszedni, de nem akarsz óriási gödröt ásni neki (mert például a gyökereire tapadó földet viszont ott akarod tartani helyben, ami nagyon dicséretes dolog: a talaj kincs, nem dobjuk ki a zöldhulladékba!). Ilyen lehet például az, amikor a gyökérzöldségeket ásod ki a veteményesben, vagy amikor egy nagyobb gyomnövényt akarsz kiakolbólítani úgy, hogy ne szakadjon benn a gyökere. Óvatosan használva kisebb gyepfelületek tavaszi szellőztetését is meg tudod vele oldani, ami meg azért jó, mert egy 6 négyzetméteres előkert miatt nem kell megvenni, de még bérelni se az erre rendszeresített gépet.

Különben PR-eszköznek sem utolsó: ha van egy jó vasvillád, akkor a szigorúbb gazdatársaságokban is komolyan vesznek 🙂

Érdekes módon árban nincs nagy különbség a barkácsáruházas egyszerű (6400 Ft) és a teleszkópos űrvasvilla között (11.000 Ft).

Gereblye

Szintén multifunkcionális eszköz. Azon kívül, hogy jól (= magas fűben, vízszintesen, fogakkal felfelé) elhelyezve kellemes monoklit tudsz vele előállítani ellenségeid homlokán, használhatod lehullott levelek, kikapált gyomok összeszedésére, felásott vagy megkapált talaj elegyengetésére, valamint fán ragadt tollaslabda lepiszkálására. Ha nem vagy nagyon rigolyás, kiválthatod vele a gyepseprű intézményét is (utóbbi persze azért alaposabb ám és könnyebb is dolgozni vele).

A gereblyevásárlás szempontjai: fejszélesség (keskenyebb, szabálytalan felületekhez érdemes rövidebb fejet választani) és nyélhosszúság. A gereblyenyél tényleg a meghosszabbított karod: minél hosszabb, annál hatékonyabban tudsz vele dolgozni, és mivel nagy talajmunkát nem végzünk vele, nem is fáraszt el nagyon, tehát nyugodtan lehet nagyobb az az erőkar. És magasabbról tudod vele lepiszkálni a tollaslabdát.

Tipp: szűk ágyások, elérhetetlenebb helyek fésüléséhez simán megőriztem a gyerekek 500 forintos játékbolti gyerekgereblyéjét. Amúgy sem drága eszköz a gereblye: 1500 és 6400 Ft között mozog a kínálat.

Ültetőlapát

Főleg azok számára igazi jóbarát, akik sok edényes vagy szobanövénnyel élnek együtt, vagy azoknak, akik – mint én – költségtakarékossági okokból icipici növényekkel kezdték a kertépítést. 9 centis cserépből kijövő kis növénykének nem kell ásóval gödröt készíteni, elég a kislapát is. Az viszont legyen nagyon strapabíró. Nem a pillangóminta a lényeg, hanem a kellő vastagságú, puha fogású, de kemény anyagú nyél, és az edzett, rozsdamentes felület. Ja, tudod miért jó, ha színes? Könnyebben megtalálod, ha elhánytad valahol munka közben. Amúgy nyugodtan vedd meg a legdrágábbat, 1500 Ft-nál nem lesz több.

Jelölőtábla

Igen, fontos, mert nem, nem fogsz emlékezni. Főleg ha egyszerre sok mindent viszel a házhoz, és főleg, ha profi vagy és ősszel ültetsz – mert akkor jó eséllyel olyan növényeket fogsz ültetni, amelyek már a télre készülnek, majdnem vagy akár teljesen visszahúzódtak.

A jelzőtábla a modern kertek egyik sztárdarabja amúgy – ezt a legkönnyebb bármilyen hulladékból, magad megcsinálni. Ezzel két legyet is ütsz egy csapásra (már a könnyebb azonosíthatóságon túlmenően): egyedi stílust adsz a kertednek, PLUSZ állati menő leszel a kreatív hulladék-újrahasznosítás és a saját kezű előállítás miatt.

Persze vehetsz is profi műanyag jelzőtáblákat is, nem nagy pénz, színes, strapabíró. Alkoholos filcet is vegyél mellé.

Öntözőkanna / slag

Mondanám, hogy kell egy nagy meg egy kicsi kanna, de nem mondom. Csak nagyot vegyél, 13 litereset, így a forró nyári napokon meglesz a napi kétszeri erősítő edzésed is, amolyan házi kettlebell 🙂

A slagot szórófejestül rábízom mindenkire, de a slagkocsi egy MUSS SEIN. A slagkocsi néhány határozott, de elegáns mozdulattal rendet teremt, segít a fáradt karoknak és ráncba szedi a dilis kölyökkutyát. Egyszer hagytam szét a slagot lustaságból éjszakára. Hiba volt. Az akkor féléves labrador velőscsontnak nézte és megrágcsálta.

Metszőolló / ágvágó / sövényvágó olló

Igen, a legtermészetesebb őskertben is eljön a pillanat, amikor nemcsak beleteszünk, hanem muszáj el is venni belőle. Különböző ollókra sok mindenkinek szüksége van, de egyre mindenkinek. A metszőolló akkor is alapeszköz, ha a teljes kerted abból áll, hogy a kollégáidtól nőnapra szoktál tulipánt kapni. Na jó, ez kicsit túlzás, de egy rózsaszál esetében (fásszárú növény ugye) már akár indokolt is lehet nem az irodai papírvágó ollót kínozni a visszavágással.

Hanem a metszőolló nem viszi az ujjnyi vastag ágakat, a sövény ágacskáit vagdosni vele meg olyan, mint százlábút pedikűrözni. Szóval ha nagyobb cserjéid, fáid, gyümölcsfáid vannak, feltétlenül szükséged lesz egy jó ágvágó ollóra, kisebb cserjék, sövények karbantartásához pedig sövényvágó ollóra. Én azt tanácsolom, ezekkel az eszközökkel ne spórolj. Nagyon komoly erők dolgoznak bennük, fontos, hogy uralni tudd. Az „Amikor eltörtem a saját hüvelykujjamat” című sztorim egy munka közben kettétört ágvágóval kezdődik… Mert ugyan, csak egy pár orgona az egész, jó lesz a legolcsóbb fanyelű is…

Még egy jótanács: ha kisgyereket is tartasz a házban, ezeket az eszközöket feltétlenül tartsd gyerekek számára elérhetetlen helyen. Az ágvágó gyilkos eszköz, nemcsak az ujjnyi vastag ágakat vágja el minden különösebb erőfeszítés nélkül, de magukat az ujjakat is. Mi megúsztuk, de nem sokon múlt, és az a 15 másodperc, amíg a vértengerben megbizonyosodtam arról, hogy a kétéves hüvelykujja a helyén van, életem leggyötrelmesebb 15 másodperce volt.

Fűnyíró

Ha nagyobb gyepfelületet tervezel, nyilván muszáj lesz időnként nyírni (de szerintünk ugye itt sem kell túlzásba esni). Nem ismétlem magunkat, hiszen Ági kolléganő nemrégiben abszolút 360 fokos körképet adott a fűnyírópiacról a kecskétől a mulcsozó robotfűnyírókig.

Vödör / kosár

A kertészkedéssel töltött idő legnagyobb részét fogod azzal tölteni, hogy különböző hasznos és haszontalan anyagokat hurcolsz ide-oda a kertben. Ehhez bármilyen vödröt használhatsz, a nagyi zománcos vizesvödrétől kezdve a hipertrendi színes alumíniumon keresztül a fonott kosárig. Én azt javaslom, hogy legyen önmagában könnyű, strapabíró és lehetőség szerint újrahasznosítható. Ha nagy a kerted és/vagy nagyon sok hurcolnivalód van, akkor vehetsz egy talicskát, de szerintem 1500 négyzetméter alatt felesleges. A vödör és a talicska hibridje viszont telitalálat, és csak 5000 Ft.

Még nem végeztünk: a tisztítás

Ősszel a szenvedelmes kertész szinte rituálisan azzal búcsúzik a szezontól, hogy szerszámait gondosan letakarítva teszi el a fészerbe. Ez nagyon fontos, hiszen a nem kis pénzért vásárolt szerszámok életét akár évekkel tudod meghosszabbítani. Tehát legyen abban a fészerben drótkefe (a nagyobb földdarabok lepucolásához), rozsdamaró, köszörűkő az élezéshez, lenolajkence (a fanyelű szerszámok nyelének időnkénti átkenéséhez) és alkohol (ha beteg növényi részeket vagdostál le, illik fertőtleníteni az eszközt, nehogy átvidd a betegséget az egészséges növényre).

Még mindig nem végeztünk: kesztyű és cipő

Igazából utálok kesztyűben dolgozni, mert szeretem a növények és a föld érintését, de sajnos muszáj, ha nem akarok úgy kinézni másnap, mint aki egy tigris szájában turkált. És nem mindegy, hogy milyen kesztyűt húzol. A jó kertészkesztyű pontosan illeszkedik a kezedre (a tágas melóskesztyűben ásni még csak-csak lehet, de vízhólyag lesz a vége az ide-oda csúszkáló anyag miatt), legalább valamelyest vízhatlan, a tenyere nem csúszós. Ezenkívül legyenek rajta csinos kis virágok vagy pillangók, hogy mindenki tudja, hogy nem villanyt szerelsz 🙂 Latexre allergiás barátaink nagyon figyeljenek a kesztyű összetételére, mert a rugalmas darabok jó része a latextől rugalmas!

A cipő kicsit más tészta, hiszen nincs olyan, hogy dedikált kertészcipő, de azért nagyon nem mindegy, mit húzol a lábadra, amikor a kertben dolgozol. Emlékeztek Ági nagyszerű életmentő tanácsaira a Meztelen Kertészkedés Világnapján? No, erről van szó. A legszebben gondozott gyepbe is kerül időnként kavics meg fadarab, amit a fűnyíró esetleg hátravág, aztán ott vannak a szúrós növények, a csípős rovarok meg a lesből támadó házimacskák. Szóval ne vagánykodj flipflopban, hanem húzz RENDES cipőt, ha a kertben dolgozol. Recés talpú (nem csúszós), vízhatlan, és lehetőleg magasabb szárú cipőt. Én a túrabakancsomat használom erre a célra, de természetesen van gumicsizmám is, még szép! 5300 Ft-ért már kivehető bélésű csizmát is kapsz, nem egy összeg.

Nagyjából azt gondolom, hogy ezzel a néhány egyszerű eszközzel egy átlagos méretű kertet már kényelmesen rendben lehet tartani – de kíváncsian várom, kinek melyik a kabalaszerszáma, mi az, ami nélkül nem lépitek át a küszöböt, amikor kerti inspekcióra indultok?



Címkék: