Pár napja, míg a gyerekek a homokozóban serényen lapátoltak, én a szélén ülve nézelődtem, s feltűnt, hogy a kis meténg (Vinca minor) hozott egy virágot. Nocsak, gondoltam, ennek áprilisban kellene virágoznia. Mentem egy kört a kertben. Meglepetésemre az aranycserjén (Forsythia x intermedia) is feltűnt egy-két sárga virág. Még a babérmeggy (Prunus laurocerasus) is kibontott néhány fürtöt.

Mi történik itt? Megbolondult a természet? Klímaváltozás? Világvége? A növények érzik, hogy közeleg a vég, s még egy utolsót virágoznak?  Hát nem.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy ez egyáltalán nem valami újszerű jelenség, mint egy régi népi megfigyelés, miszerint „ha a fák ősszel másodszor virágozni kezdenek, akkor langyos idő várható az év hátralevő részében”. Tehát vélhetően őseink is találkoztak ősszel virágzó orgonával. No de akkor mi okozza ezt, és baj ez egyáltalán?

Babérmeggy ősszel

Sajnos baj. Valóban nem a világvégét jelenti, de az érintett növényeknek könnyen lehet, hogy befellegzett. Ha az ősz meleg, mint amilyen az idei szeptember volt, és hullik némi csapadék is, akkor zavar keletkezhet a növények időérzékében, s ahelyett, hogy a téli nyugalomra készülnének, új hajtásokat kezdenek hozni, és mint látható, virágot is bontanak. Ez kiváltképp igaz olyan növényeknél, amik átestek valami betegségen, vagy valami fizikai károsodás érte őket a vegetációs időszakukban.

Biztos sokan láttatok már olyan vadgesztenyefát (Aesculus hippocastanum), aminek az egyik ágáról már hullik a gesztenye, a másikon mégis ott virítanak a virágok. Ez a fa, ha lehet így mondani, remek példa erre a jelenségre. A rohamosan terjedő aknázómoly fertőzöttség miatt egyre több helyen botlik az ember ősszel virágzó gesztenyefákba. A fertőzött fák ugyanis lombjukat már augusztus elején elvesztik, ami arra készteti őket, hogy újra kihajtsanak. Egy meleg ősz ehhez még segítségükre is van.

Virágzó vadgesztenye

Ez az újbóli hajtásnövelés azonban, bármilyen okból is eredjen, mind a vadgesztenyéknél, mind más növényeknél igen veszélyes lehet, mert ezzel a növény az összes tartalékát feléli. Továbbá, mivel ezek a hajtások jó eséllyel még igen gyengék lesznek az érkező fagyok idejére, elfagynak, így a növények sokkal jobban ki lesznek téve a betegségeknek és kártevőknek. És ha mindez még nem lenne elég a rügyek egy része is odavész, amit a fának igen nagy energiájába telik majd újra növeszteni, tekintve, hogy a tartalékait is felélte.

Úgyhogy bármennyire is szép és jópofa, hogy a kertünk itt-ott újra kivirágzik, ne örüljünk neki annyira. Megzavarodott növényeinknek ez igen megterhelő és ezután számíthatunk arra, hogy tavasszal a várva várt virágözön elmarad. Ha a kiváltó ok nem valami betegség, ez ellen jóformán semmit nem tehetünk. Viszont a következő évben gondozzuk figyelmesebben a szóban forgó egyedeket, biztosítsunk számukra extra tápanyagot és ápoljuk, ha betegség jeleit látjuk rajtuk, hogy mielőbb újra erőre kaphassanak.

Azért egy valaminek talán mégiscsak lehet örülni. Ősz van, virágoznak a fák, tehát langyos idő várható az elkövetkező hónapokban. Legalábbis az öregek szerint. Hát majd kiderül.



Címkék: