A Hamelni patkányfogó ( Der Rattenfänger von Hameln) egy német legenda, ami egy bűvös erejű sípon játszó furcsa idegenről szól, aki először a patkányoktól szabadította meg a várost, aztán a gyerekektől. Nem egy kellemes történet.

A lenti videó viszont sokkal szórakoztatóbb, egy baseball sapkás figura fúj egy sípot az erdő szélén, amitől mosómedvék bukkanak és sorakoznak fel előtte.

A Patkányfogó történetét is érdemes megismerni: 1284 júniusában Hameln városában úgy elszaporodtak a patkányok, hogy az emberek boldogan bízták meg a városba érkező idegent az irtással, aki a bűvös sípjával a Weser folyóba csalogatta az állatokat, ezzel megtisztítva a várost. A bérét viszont nem fizették ki,  amiért kegyetlen bosszút állt:  vadász képében tért vissza, és újra megfújta sípját, de most állatok helyett a gyerekek engedelmeskedtek neki. A legenda szerint abban a hónapban 130 gyerek tűnt el a Koppel hegyen. Egyes változatok szerint a patkányfogó Erdélyben bukkant fel újra, ahol letelepedett a gyerekekkel. Így ők lettek az első erdélyi szászok.

Forrás: wikipedia

Kiemelt kép: youtube.com



Címkék: