A land-artnak nevezett kőpakolgatás elterjedésének és népszerűségének köszönhetően ma már minden turista land-art művész. A kövek egyensúlyozásával létrehozott vízparti szobrok készítése valójában nem egyszerű, úgyhogy a kirándulók nagy része megelégszik az egyre kisebb, lapos kövekből emelt tornyokkal, amik mára elárasztották az összes köves vízpartot. És vannak, akik szerint ez aggasztó.

Az aggódó környezetvédők szerint az ilyen mértékű belenyúlás a természetbe már komoly hatással van az ott élő kisebb-nagyobb állatokra, ami így jóval nagyobb kárt okoz, mint amekkora haszna van. A kőtornyok támogatói, például a skót James Craig művész szerint ugyanis az építés meditatív állapotba hozza az alkotókat, a gyerekeknél pedig jó hatással van még a tanulási nehézségekre is. John Hourston, a Blue Planet Society alapítója viszont úgy gondolja, aggasztó ez a trend, mert ilyen  mértékben már komoly változást okoz a vízpartjainkban és teljesen szembe megy azzal a környezettudatos hozzáállással, hogy az ember nem változtathat a környezete természetes állapotán.

hcn.org

A közösségi médiában látott képek alapján valóban mindegy, hogy patakpart, folyópart, vagy tenger, boldog-boldogtalan kőtornyot épít manapság, így a népszerű partokon ilyenek ágaskodnak ameddig csak a szem ellát. Az aggodalom jogosnak tűnik, ha minden parton járó épít egy-egy ilyen tornyot, hamarosan a köves partok helyett ez lesz a természetes látvány és ha én egy parti kövek között élő állat lennék, ezt kikérném magamnak. Joggal.

Via bbc.com

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: