Különleges trópusi gyümölcsökről írtunk már, akkor előkerült a durián is, ez az orrfacsaró szagú, ám állítólag isteni ízű gyümölcs is.  A rothadó hagymaszag ellenére vaníliás dióbélre emlékeztető ízzel rendelkező növénybe mi még nem haraptunk bele, a következő videó szereplői viszont igen.

Az Ázsiából származó növény már ránézésre is szokatlan. Örökzöld fákon terem és a teljes érettség után rothadó bűzt áraszt, amivel magához vonzza az állatokat. Egy átlagos méretű gyümölcs 30 centisre is megnő, a súlya 1-6 kg között van. A vastag, tüskés és kemény héj alatt vanilás ízű hús található, ami dugig van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hatásai miatt Délkelet-Ázsiában a durián az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít.

Sokfélék vagyunk, az ízlésünk is sokféle, de még a bátrabb, furcsa falatokra nyitottabb tesztelők is beleborzongtak a gyümölcsök királyának is nevezett durián felvágásába. És az első falatba is.

De hogy mitől ilyen büdös a durián? Öt szingapúri rákkutató megfejetett a szag okát: a gyümölcsben szokatlanul erőteljes a kénképződés, valószínűleg ez okozza a gyümölcs förtelmes szagát. És most, hogy tudjuk, mi a szag oka, a jövőben akár szagtalan vagy kevésbé büdös duriánokat is lehet majd nemesíteni.

Hát nem tudom, a pálpusztai sem lenne pálpusztai a szaga nélkül, nem?

Kiemelt kép: youtube.com



Címkék: