Az a helyzet, hogy valamennyire bele kell tanulni a lakás felújításba. Főleg, ha nem akarsz generálkivitelezőt. Most nem arról van szó, hogy ki tudod-e védeni a mesterek egymásra mutogatását, mert nem tudod. Hanem arról, hogy egy fürdőszoba, vagy konyha felújításnál legalább tudd előre, hogy mivel kalkulálj.

Szerintem a legtöbb panasz abból van, hogy a megrendelők nincsenek tisztában a tényleges igényeikkel. Azt hiszik, hogy a 6000 Ft / négyzetméteres burkolási árban minden benne van, pedig nagyon nincs így. Abban maximum a kiszállás van benne, meg a csempe falra helyezése. De az előkészítő munkák biztosan nincsenek benne. Azok anyagigényéről nem is beszélve.

Éppen ezért örültem, amikor rátaláltam erre a kalkulátorra, mert nekem is felkapcsolta a lámpát a fejemben. Még a sarokvédő hosszával is kalkulál, és feldobja a kenhető vízszigetelést, ha vizes helységet választunk.

Először is megkérdezi, hogy kültéri vagy beltéri feladatot készülünk megoldani. Rákérdez a helység típusára, a vágyott burkolat típusára, arra, hogy van-e padlófűtés, és végül, hogy mennyire sürgős a dolog. És ezeket nem kell fejből tudunk, mert fényképes segédletet is kapunk, ami alapján könnyű választani akkor is, ha épp nem függőón volt a jelünk az oviban.

A saját fürdőszobánkkal kezdtem a kalkulációt, megadtam a méreteket a vízszigeteléshez, az aljzatkiegyenlítéshez,  itt jött a már említett AquaStop sarokelem is. Ragasztóból csak S2-eset választottam. Így szépen összeállt a lista, hogy egyáltalán miket kell majd felhasználni a mesternek a fürdőmhöz. Szépen elküldi a weboldal emailben is, vagy excelben, de egyből kérhetünk is rá ajánlatot.

Amellett, hogy az igényt felkelti, hogy rendes vízszigetelés is szükséges, meg az aljzat is legyen rendben, egy újabb lépés tehető abba az irányba, hogy annyira legalább értsünk hozzá, hogy át ne tudjanak átverni. Erre tökéletes.



Címkék: