A Mályi Madármentő Állomás osztott meg egy videót arról, hogy mindamellett, hogy az egerekkel szemben sem humánus megoldás a ragasztós egérfogó, akár védett állatok is csapdába eshetnek: Miskolcon például egy cinege.

 

Az életéért küzdő madarat végül a madármentőknek sikerült kiszabadítani, de a legtöbb állat napokig is szenved a ragasztóban, mielőtt elpusztul.

“A törvények szerint az egér szenvedése is már állatkínzásnak minősül. Ha védett vagy fokozottan védett egyed életét oltja ki a termék akkor az állatkínzás és természetkárosítás is”

– hívta fel a Mályi Madármenő Állomás a figyelmet abban a petícióban, amit az egérfogó ragasztó betiltásáért indítottak.

“Több telefonhívást is kaptunk, hogy madarak estek áldozatul a nem megfelelően használt és kihelyezett ragasztós egérfogó csapdákban. A kihelyezett ragacsos felületre csalit szórnak, ami nem csak a rágcsálókat, hanem az élelmet kereső madarakat, hüllőket, emlősöket is oda csalogatja és csapdába esnek. 10 nap alatt 18 hívást kaptunk ebben az ügyben, 3 védett madár került hozzánk összeragadt tollakkal. Mindhárom madár életét vesztette. A ragasztó csak tömény benzinnel hígítható, amitől a kistestű madarak először elkábulnak majd a bőrön át felszívódó vegyszer végez velük. Nem csak az énekes madarainkra lehet veszélyes a ragasztós csapda. A csapdába esett és életéért küzdő rágcsálókat és madarakat a baglyok és a karvalyok is könnyű prédaként akarják lecsapni és ők is áldozatul esnek. A ragasztóban vergődő egér, védett hüllőket is odacsalogathat, amik ugyancsak a ragasztó áldozatává esnek”

– magyarázták a madármenők a petícióban, amit ide kattintva te is aláírhatsz.

 

Kiemelt kép: Mályi Madármentő Állomás



Címkék: