Az egyszer használatos ételes dobozok és kávés poharak okozta szemétmennyiség csökkentésére születnek törvényjavaslatok, városok keresik a megoldást, de egyénileg is meg kell tennünk mindent, amit csak tudunk. De mi van akkor, ha hiába állunk oda a kifőzdéhez a saját dobozunkkal, mert nem hajlandóak abban kiadni az ételt?

A Tudatos Vásárlón jelent meg egy cikk az elviteles rendszer okozta hulladékmennyiségről, amiből borzasztó számok derültek ki. Becsléseik szerint 2017-ben Budapesten 13 millió ételes doboz és 27 millió műanyag kávés pohár kerülhetett a kukába. Persze a műanyag nem ördögtől való, ahogy írják  “sok esetben – többek között élelmiszer-biztonsági szempontból – igenis indokolt a használata”, de ez nem az az eset.

Forrás: pixabay.com

Mind láttunk már kifőzdéknél, éttermeknél olyan kiírást, hogy csak saját dobozban hajlandóak kiadni az elviteles ételt. Az indok, hogy a megfelelő higiéniát csak a saját dobozaikkal tudják garantálni és egy ragacsos műanyag dobozt a konyhába sem vihetnek be. De vajon tényleg létezik ilyen jogszabály? A cikkben ezzel kapcsolatban megszólalt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal is, amiből kiderült, hogy “a közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos az ételt ételhordóban kiadni“.

„Gondosan ügyelni kell arra, hogy az átvett edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket nem szabad szennyezni. Éppen ezért sokan választják inkább azt a megoldást, hogy nem kezelik a fogyasztók kétes tisztaságú edényeit, hanem azok helyett eldobható műanyag dobozokba tálalnak. Ezt a tevékenységet a vállalkozásoknak kell szabályozniuk a saját HACCP rendszereikben, ahol a lehetőségeket és az élelmiszer-biztonsági szabályokat egyedileg kell szinkronba hozniuk.”

Forrás: pixabay.com

Tehát érthető módon a vendéglátósok attól való félelmükben, hogy ételmérgezést kapunk a saját koszos dobozunktól, de végül mégis őket büntetik meg, inkább nemet mondanak a saját dobozainkra. A szabályozás viszont megengedő, nem hivatkozhatnak tiltásra, de nem is kötelezhetjük rá az étkezdét, hogy elfogadja a mi dobozunkat.

Ha szeretnénk minél kevessebb teljesen felesleges hulladékot termelni, érdeklődjünk előre és olyan helyet válasszunk, ami ilyen ilyen formában is támogatja a hulladékcsökkentést és elfogadják az ételhordónkat, vagy a kávés poharunkat. A dobozainkat pedig alaposan mossuk ki, mielőtt újra használnánk.

Kiemelt kép: flickr.com/photos/roboppy



Címkék: