A BBC csapata egy kutatócsoporttal együttműködve forgatott arról, milyen hatással van a műanyaghulladék a vadon élő állatokra. Ennek eredményeképp jött létre egy dokumentumfilm, amely bemutatja, hogyan halnak éhen a tengeri madarak az Ausztrália melletti Lord Howe szigeten amiatt, mert a gyomruk már annyira megtelt műanyag szeméttel, hogy nem tudnak enni.

Halmozza a problémát, hogy a fiókákat etető szülők, amelyek a hulladékot élelemnek nézik, be is viszik a műanyagot a fészekbe, és az utódjaikat is azzal táplálják. A kutatók most úgy próbálják megmenteni a fiókákat, hogy amikor azok először elhagyják a fészket, elkapják őket és csövek segítségével kimossák a gyomrukat.

“Megdöbbentő volt látni, hogy milyen sok műanyag jön ki egy fiókából” – mondta az egyik biológus, Liz Bonnin, aki azt is elmesélte, hogy volt olyan állat, aminek gyomrában 90 darabot találtak, egy elhullott madárból pedig 250 darab került elő. A legtöbb lenyelt műanyag ráadásul olyan eszköz (pl. fpgkefe), amik könnyedén helyettesíthetőek lehetnének más anyagokkal.

“Alig várom már azt az időt, amikor nem kell műanyagcsipeszeket kihúznom a fiókák gyomrából – nagyszerű lenne” – mondta az egyik kutató, Jennifer Lavers.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: