Talán már említettük, gombaszezon van: tudja ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is, mely szarvasgomba-termesztésre buzdít, mi pedig szóltunk, hogy legyetek résen a jó szándékú tanácsadókkal, és keressetek fel inkább gombaszakértőt, ha talált gombák milyenségét próbáljátok megállapítani. Feltűnhetett a gombaszezon a Somogy megyei Lassán Lászlónak is, aki kedden délután egy 3,2 kilós pöfetegre bukkant Somogysárdon, adta hírül a kapos.hu. Az óriás pöfetegből (Calvatia gigantea v. Langermannia gigantea) várhatóan rántott gomba készül majd, addig pedig a helyi kocsmában járnak csodájára.

A gombafajtából néhány éve Tapsonyban találtak hasonlóan szép darabot, de a szerkesztőség az Eger melletti Verpelétről is kapott fotót egy hatalmas példányról. Az óriás pöfeteg egyébként egész Európában előfordul, de nem mindenhol gyakori a jelenléte, főként tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön, erdőszéleken találni belőle, írja a Wikipédia. A Házipatika.com cikkében az áll, hogy emberfej nagyságúra vagy annál nagyobbra is megnőhet, átmérője a félmétert is elérheti. Termőteste nem különül el kalapra és szárra, hanem gömb alakú. A pöfeteg fehér színű, korosabban már barnásfehéres – a fogyasztásával sietni kell, mert gyorsan érik és barnul, pedig csak a fehér színű és húsú példányok ehetők (párolva, rántva, bundázva). DE azok is csak azután, hogy bevizsgáltattuk őket!

Figyelem!

A pöfetegeknek több ehető faja is van, de nagyon kell vigyázni velük (is), mert bizonyos példányait akár a gyilkos galóca fiatal, még burokba zárt változatával is összetéveszthetjük. Amely pedig a legveszélyesebb ismert mérgező gombafaj.

Forrás: Wikipédia

Íme a 3,2 kilós példány
Kép forrása: kapos.hu

Borítókép forrása: Wikipedia/Megalogena


Címkék: