A XVIII. kerületi Kossuth tér átalakítása, valamint az Andrássy úti Hotel Moments kialakítása kapta meg idén az Építész Kamara Építészeti Nívódíját, amelyet november 16-án, csütörtökön adtak át a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesülésével 1873. november 17-én született meg Budapest – hívta fel a figyelmet beszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a díjátadón. Kiemelte, hogy a díjazott művek sokat hozzátesznek Budapest városképéhez, legyen az hotel, közösségi intézmény, magánház vagy óvoda.”Ezek az épületek és intézmények mind-mind attól válnak különlegessé – az utókor számára is -, hogy az építészeti értékük mellett az épületek használói felé is komoly gesztust tesznek” – tette hozzá.

A XVIII. kerületi átépített Kossuth tér és az ott található pavilon, a Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázat egyik díjazottja. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze hangsúlyozta: a 2017-es Budapest Építészeti Nívódíjat a budapesti építészeti kamara és Budapest város önkormányzata összefogásával írták ki. “A beérkezett pályaművek mindegyike mintaértékű építészeti alkotás. A tervezőik munkájukkal bizonyították elhívatottságukat a szakma, a minőség és Budapest iránt” – mondta.

Az idei pályázatra 17 pályamű érkezett, amelyből a legkiválóbbakat kellett kiválasztania a zsűrinek. A bírálóbizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra, tagjai pedig Mártonffy Miklós főépítész, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, Kovács Csaba Ybl-díjas építész, Locsmándi Gábor Pro Régió díjas építész, urbanista, valamint Z. Halmágyi Judit Pro Architectura díjas építész voltak. Csapó Balázs úgy fogalmazott: “a pályázat célja, hogy ablakot, kaput nyissunk az építészet felé, hogy minél többen be tudjanak tekinteni és meg tudják ismerni azt az építészetet, ami ma a fővárosban fellelhető”.

A Hotel Moments, a Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázat egyik díjazottja. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

A 2017-es Nívódíjat, amely 900 ezer forint pénzjutalommal, emlékplakettel és elismerő oklevéllel jár, a Kossuth tér átalakítása és az új pavilon épület létesítése kapta. A felelős tervező Sajtos Gábor (Sagra Építész Kft.), társtervező Virág Péter építész, Kontra Dániel tájépítész (Urban Concept). Nyert az Andrássy úti Hotel Moments kialakítása is, amely Nagy Zsolt építész (Archikon), Benedek Botond építész, Déri Dániel építész, Batta Miklós építész, Bóday-Bagó Bernadett építész, Várhidi Bence építész közös munkája.

Kiemelt dicséretben és az ehhez járó 400 ezer forintos díjban részesült a CEU belvárosi épületegyüttesének rekonstrukciója, a Meséskert passzívház óvoda épülete a 13. kerületben, valamint a Tó utcai családi ház. Bővebb információk itt.

Amerikában egyébként már októberben kiosztották az építészeti díjakat, arról ide kattintva olvashatsz többet.

Forrás: MTI



Címkék: