Tízből kilenc ember azt mondja, hogy a kert a medencétől lesz menő. Pedig a manapság épülő luxus magánházaknál a medence már egyáltalán nem a kertet díszíti, hiszen az a házon belül a wellness részlegen kap helyet. Akkor mégis mitől lesz luxus egy kert?

Hobbikertészünk igencsak alábecsülte kertépítési költségeit, amikor a szezon elején 500.000 Ft-ban határozta meg az erre fordítható keretet. Ennyiből nem nagyon lehet kertet építeni, inkább csak rendezgetni, erre azóta már ő is rájött. Vannak azonban olyanok, akiknek nem kell a kertre fordítható forintokat számolgatni. Egy kertre, akárcsak ruhára/autóra/ékszerre szinte korlátlanul lehet pénzt költeni. Azt már megírtuk, hogy szép kert gyepszőnyeg és automata öntözőrendszer nélkül nem igen lehetséges. De mi az, ami miatt sokba kerül egy kert? Ez attól is függ, hogy mit számítunk a kerthez. Mindent, ami a házon kívül esik? Medence, kerítés, kerti lak, gyerekeknek milliós lombházikó? Mindenre lehet sokat költeni. Egy átlag kert 4-500 m2.  Na de hova épül a luxus kert? Először is nem 500 m2-re. Nagy házhoz nagy kert dukál, nem ritka a több telek összevonásával létesült “birtok” több ezer négyzetméteren. Nézzük mit lehet egy 3000 m2-es kerttel kezdeni és leginkább mennyiért?

A kert alapja a jó minőségű föld, szinte mindig kell földet hozatni, legalább 5-10 cm vastagságban. Ha sittes, vagy csak szimplán nem túl jó a talaj, illetve nagy szintkülönbség esetén jelentős földcserére, feltöltésre lehet szükség. A földmunka maga nem drága, egy bérelt bobcat órabérben egy-két nap alatt elrendezi az egészet. Viszont nagyon nem mindegy, hogy mennyi friss földet kell a terepre hozatnunk. A termőföld ára 10000 Ft/m3, ez 10 cm-es vastagságban terítve, mindössze 10 m2-re elég. Nekünk van most ugye 3000 m2-ünk, azaz rögtön elvertünk 3 misit csak a földre.

A felső tízezer nem sz*rozik, rögtön kertet akar. Ez a kertészeti árudák álma, nagy fákat sok pénzért eladni. A díszfákat így legalább 25/30-as, de inkább még nagyobb méretben rendelnek, nem is egyet, hanem rögtön egy egész sornyit végig a gépkocsifelhajtó mentén. Egy ilyen fa sok tízezer forintba is kerülhet, és mivel nagyok és nehezek, ezért a szállításuk és a beültetésük külön erőfeszítést – értsd. még több pénzt – igényel, hiszen egy-egy kamionra csak 1-2 darab fér belőle, és (külön) daruskocsi nélkül meg sem lehet őket mozdítani.

Nagy fákat szinte minden fajtából kapni

Ez a többtörzses babér 500.000 ft-ba került.

Japán juhar 250 ezerért.

 

Tujasor milliókért? A kilencvenes évek nagy divatja a kerítés mellé tujasor és a házig gyep kertek  szerencsére kihalófélben vannak (és tényleg, az idősebb tuják gyakori betegségei miatt). Sok helyen azonban a kerítés melletti takarásra továbbra is az örökzöld sövényt választják. A tuja azonban már tényleg nem divatos, sokkal elegánsabb (és drágább) megoldás a tiszafa (Taxus baccata) sövény. A tiszafa sajnos lassan növekedik, de idősebb példányok ebből is kaphatóak, így elegendő méretes oszlopos egyedeket egymás mellé ültetni és kész is a valódi takarás. Darabja 50 ezer, 30 méter hosszon, méteres tőtávolsággal máris elköltöttünk még másfél milliót. Csak a sövényre, úgy, hogy mögötte van a kovácsoltvas kerítés szintén sok millióért, de ezt most nem is számoljuk.

Ember magasságú tiszafa sövény friss ültetésben

 

Tehát eddig van 3 millió a földre+1,5 a sövényre és legyen 10 x 150.000 a fákra. Azaz 6 milliót költöttünk eddig. És akkor jöjjenek az igazi kuriózumok. A legfelső mezőnyben a bonsaiok vannak. 2-3 méter magas örökzöld bonsai formanövények darabjáért simán elkérnek egy milliót is. Nem tudom, hogy mi a maximum, amit egyébként növényért el lehet kérni – és ki is fizetnek -, nálam 4 millió volt  a csúcs, amit láttam. Itt azért már érdemes alkudozni, hiszen nem minden nap adnak el az árudák ilyen nagy értékű növényt. Na most 2-3 db ilyen látványos növény a hatalmas kertünkben elszórva szinte fel sem tűnik, de máris elszórtunk rá egy rakás pénzt. Adjunk az eddigi 6 millióhoz még 2-t a bonsaiokra.

Pinus sylvestris ‘Watereri’ Pompon – 660.000 Ft (a végét kicsit lekerekítettem)

 

Aki egy egy növényre ilyen sokat költ az valószínűleg a többit sem fogja elaprózni, hiszen egy kert akkor szép, ha sok növény van benne. A tömeget képező növényekből is lehet nagyméretű egyedeket venni, így kevesebb kell belőlük, de az biztos, hogy drágább lesz. A 3000 m2-es kertünkben simán elültetünk még 2 millióért ilyen ‘töltelék’ növényeket.

 

Friss ültetés a Millenáris Parkban. Mintha már évek óta itt lennének ezek a növények.

 

A fenti árak csupán a növényanyag árát fedik, a sok és nagy növényt profi csapat ülteti megbeszélés alapján, de általában százalékos alapon. Vegyük azt, hogy eddig elköltöttünk majd 10 millió forintot csak növényre, az ültetés alsó hangon 25% (de inkább 30%), azaz plusz 2,5 millió forint, és hol van még a vége! Nagy növényeink megfelelő ellátásáról természetesen automata öntözőrendszer gondoskodik (mondjuk 4 millióért), és mivel szeretünk bennük gyönyörködni nappal és az esti órákban is ezért külön kerti világítást is építettünk formanövényeink számára (még 2 millióért). A jó hír az, hogy a világítás kábelezése futhat az öntözőrendszer vagy a burkolat mentén, átgondolt tervezéssel (mert luxi kertet ugyebár tájépítész tervezi) ezt egy lépésben a kivitelezés során megoldják, hogy ne kelljen a későbbiek során a szép gyepszőnyegünket többször is feltúrni. Gyepszőnyeg kb 1000 m2-en kb 3 millió. Azaz a növényre, földre, öntözőre és világításra elköltöttünk majdnem 22 millió forintot, egy normál pesti lakás árát.

A tervezést tényleg ne spóroljuk le, hiszen ha sokat költünk, akkor azt szeretnénk, hogy a kertünk a legjobb összhatást érje el, a növények, a burkolatok, a világítás, a megfelelő gépészet, minden a jól átgondolt helyén legyen. Nem mellesleg egy ilyen grandiózus építkezésnél a kivitelezés megfelelő ütemezése is sokkal könnyebb, hogyha nem csak fejben van meg az elképzelés.

A növényeken kívül az épített elemek mindig drágák. A kerti burkolatunk akkor lesz pénzfitogtatós, hogyha természetes kőből készül, mert bár egyre jobb minőségű térkő burkolatok készülnek, de az mégiscsak beton, bezzeg a travertin vagy a bazalt! Kertben gyakori a nagy lapokból álló tipegő, vagy akár az íves mintában lerakott kis kockakő burkolat is. Természetesen a szilárd burkolat alatt fűtés is van, nehogy már télen havat kelljen lapátolni. Jó minőségű kőért nem kell messzire menni, az országban sok helyen bányásznak terméskövet: van mészkő, andezit, bazalt is. Budapest környékén a budakalászi travertin (édesvízi mészkő), és a sóskúti mészkő is kiváló kerti burkolatnak. Megrendelésre szinte bármilyen méretet levágnak nekünk. Kertünkben egyébként is csak egyedileg gyártatott elemeket teszünk, hiszen kinek kell a tömeggyártott gagyi. Akár külföldről, sőt Kínából is hoznak már követ, olcsóbb azonban így sem lesz.

 

Mészkő tömblépcső darabja 65.000 Ft, és ebben még nincs benne az építés költsége! Számold ki, hogy mennyi a teljes lépcsősor!

 

A beépített elemek mellett a kiegészítőkben is könnyű elszállni. A prémium kategóriás kültéri bútorokat gyártók sora végeláthatatlan, olasz, skandináv cégek vetekednek a legjobb helyért. Top designerek termékei közül választhatjuk ki a leginkább tetszetős lounge bútorainkat, a végösszeg biztos, hogy millión felül lesz. Nyálcsorgatáshoz ajánlom a Tribu, Kettal, Ethimo vagy a Vondom oldalait.

 

Modern bútorcsalád a Kettaltól

 

A stílusos kertbe még valamilyen műalkotást is érdemes elhelyezni, ezt azonban már nem lehet látatlanba beárazni, de biztosak lehetünk benne, hogy akárcsak a szép, koros fáink, úgy ez is hozzáad a kertünk, és így a házunk értékéhez. Mindent összevetve a 30-35 millió nem is tűnik soknak (ismét jelzem, hogy mindez kerítés, medence, fürdőtó nélkül értendő) főleg, hogyha megnézzük egy felső kategóriás autó árát.

Tehát kertépítésre fel!

 

Címlapkép: magánház kertje (saját felvétel)



Címkék: