Többször eszembe jutott már, hogy előző életemben napelem lehettem, mert ha nem süt rám a nap, akkor elég gyorsan lemerül bennem az aksi. Fáradt leszek, lehangolt, nyúzott és kedvetlen. Ahogy megyünk befelé a télbe,  egyre rövidülnek a nappalok, amiken amúgy is csak a szürke, ködös félhomály uralkodik, én egyre levertebb leszek.

Ha napsütéses reggelre ébredek, teljesen fel vagyok dobva, ha ronda téli borúra, akkor az ágyból sincs kedvem kikelni. De szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Nem árt tudni, hogy ez nem csak a hangulatunk függvénye ám. Nekünk, akár csak a növényeknek, szükségünk van napfényre, annak hiánya nagyban befolyásolja a hangulatunkat, a lelkiállapotunkat és az egészségünket is.

Ennek oka pedig, nem más, mint a szervezetünk D-vitamin háztartása, ami szoros összefüggésben van a napsütéses órák számával. Nyáron, mikor elegendő napfény ér minket, nem nagyon kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, mert a természet biztosítja, hogy megfelelő legyen a D-vitamin szintünk. Azonban a sötét, téli hónapokban viszont már nekünk kell bejuttatnunk a kellő mennyiséget a szervezetünkbe.

(kép:flickr)

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben. Két fajtája van, a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalicferol), mindkettő zsírban oldódó molekula. A legfőbb különbség köztük, hogy a D3 vitamin napfény hatására keletkezik a szervezetünkben, a D2 vitamint, pedig táplálékkal tudjuk bevinni. A D3-vitamin az erősebb hatású, ez a bőrben keletkezik a napfényben lévő, 270–290 nm hullámhosszú UV-B sugárzás hatására, előbb a májban, majd a vesében alakul biológiailag aktív anyaggá, 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriol).

A D2-vitamin biológiai hatékonysága pedig csupán 25–30% a D3-vitaminhoz képest, ami azt jelenti, hogy a legjobb D-vitamin forrás a napfény, és ennek csupán töredékét tudjuk az élelmiszerekkel helyettesíteni.

Miért fontos a D-vitamin?

Egészségügyi szempontból rendkívül nagy jelentőséggel bír, a megfelelő D-vitamin bevitel. Ez szabályozza a kalcium és a foszfát anyagcserénket, ami az erős csontozat kifejlődőséhez és megtartásához fontos. Elengedhetetlen a megfelelő agy, máj, vese és pajzsmirigy működéshez. Erősíti az immunrendszert és a rákos megbetegedések elleni védekezésben is fontos.

Mennyi kell belőle?

Nyáron napi 15 perc napfényben eltöltött idő elegendő a megfelelő D-vitamin szint megőrzéséhez. Ősztől tavaszig azonban felnőttek számára, napi 2000 NE bevitele ajánlott.

Amennyiben tartósan alacsony a D-vitamin bevitel, akkor a gyerekek csontjai nem fejlődnek megfelelően, ami csontlágyuláshoz vezet. Felnőttek esetén csontritkulás, izomfájdalom, ízületi gyulladás, szívbetegség alakulhat ki, valamint az agy fejlődését és normál működését is veszélyezteti, hiánybetegségként jelentkezik. Utóbbi depressziós tünetekben, álmatlanságban és idegességben nyilvánulhat meg.

A legjobb D-vitanin források

A hosszú, sötét napokon fogyasszunk minél több D-vitaminban gazdag élelmiszert, mint például az olajos halak, a portobello gomba, a tojássárgája, a tej, a margarin vagy a máj.

(kép:pexels)

A D-vitamin tabletta is jó megoldás lehet, azonban fontos, hogy elegendő telítetlen zsírsavat is fogyasszunk a szedése mellett, mert csak így tudja megfelelően hasznosítani a szervezetünk.

(kép:pixabay)

A legjobb természetes D-vitamin forrás pedig a szabadban eltöltött idő. Éppen ezért a hidegebb hónapokban is szánjuk pár órát a kertészkedésre, kirándulásra vagy egy kellemes sétára. Ha kisüt a nap, irány a természet, de legalább üljünk ki egy kicsit a teraszra, ezzel tehetünk a legtöbbet a jó közérzetünkért.

Ha szeretnél még többet tenni az egészségedért, akkor olvasd el a C-vitaminról, a homoktövisről , a ginkgo bilobáról és az őszi vitaminbombákról szóló cikkeinket is.

(kiemelt kép: health.mil)



Címkék: