A kertészkedés mindenkinek jár, annak is akinek nincsen kertje. Erre kínálnak remek lehetőséget országszerte, a különböző közösségi kertek, melyekről már mi is beszámoltunk. Legutóbb épp gereblyézni voltunk, egy ilyen közösségi programon, ami remek kikapcsolódás volt a résztvevők számára, a Gesztenyés kert pedig egészen megújult tőle.

Szerencsére egyre nagyobb teret hódít a kertészkedésnek ezen formája, ami kiváló közösségformáló erővel bír, valamint sokat segít a városlakók egészségmegőrzésében, és nem utolsó sorban a város képét is nagyban formálja. Egy-egy üresen álló foghíjtelek a betondzsungel közepén pont elegendő ahhoz, hogy a környéken élők kiélhessék a kertészkedési vágyukat, és akár maguk termelhessenek egy kis friss zöldséget.

A közösségi kertek népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy mára már több száz ilyen kert található az országban. Éppen ezért egy megújult, aktuális, minden kertet felölelő adatbázist hoztak létre a www.kozossegikertek.hu oldalon, mely bár már évek óta működött, kissé elavult volt.

Ennek orvoslására felhívást tettek közzé, és május óta gyűjtik az adatokat országszerte, a jelenleg működő kertekről. Az adatgyűjtési munkákat a Földművelési Minisztérium Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztálya támogatta. Így ma már egy olyan frissített oldalt böngészhetünk, ahol a legtöbb hazai helyszín, program és aktuális hír fellelhető.

Most már pontos, naprakész adatokat kapunk a portálon a közösségi kertek nevéről, helyszínéről, az alapításuk évéről, a terület tulajdonosáról, a kert alapítóiról, tervezőiről, működtetőiről, és ami a legfontosabb, a nyitvatartási idejükről, vagyis hogy mikor kertészkedhetünk ott egy jót.

Megnézhetjük a kertek alaprajzát és a róluk készült fotókat. Megtudhatjuk mekkora a területük, abból mennyit lehet megművelni, és hogy hány parcellára van felosztva. Kiderül, hogy milyen típusú növények találhatóak bennük, lehet-e komposztálni, és még az is, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a kertészkedéshez.

Ezeken felül megtudhatjuk, hogy milyen közösségi kertészeti eseményeken lehet részt venni, hogy mely kertekben folyik oktatás, és tippeket kapunk ahhoz is, hogy mely növényeket mikor és hogyan kell ültetni és gondozni.

Ha pedig valaki szeretne közösségi kertet alapítani, annak is kínál jó tanácsokat az oldal, hogy hol és hogyan vágjon bele. Amennyiben ismersz olyan kertet, ami még nem szerepel a listán, akkor jelezd azt az oldal üzemeltetőinek, hogy még több helyszín álljon a hobbikertészek rendelkezésére.

(képek: www.kozossegikertek.hu)



Címkék: