A karácsonyi ajándékok között a könyv amolyan jolly joker ötletnek számít. Jó gyereknek, felnőttnek, hát miért ne lenne jó éppen a kertet kedvelőknek? Az egyik legnagyobb könyváruház polcait jártuk végig ajándéknak beillő (értsd mutatós, sok képpel ellátott, igényes kiadású) kertészeti témájú könyvek után kutatva.

A kínálat kissé csalódást okozott, talán azért, mert az internet világában az ilyen gyakorlati szakmák praktikáit könnyen elsajátíthatjuk online keretek között is. Tudják ezt a könyvkiadók is, ezért egyre kevesebb ilyen témájú könyvet találni. De mégsem kell elkeseredni azoknak, akik zöld könyvet szánnak valamelyik kedves ismerősnek vagy családtagnak. Mutatunk pár ajánlott irodalmat!

Újdonságok

Rögtön két újdonság is piacra került az ünnepek előtt. Az egyik Szikra Éva A Budapesti Füvészkert története című alkotása, a másik pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. a „150 éves a Fővárosi Kertészet 1867–2017” című jubileumi emlékkötete. Mindkettő hiánypótló, rengeteg érdekes információval szolgáló olvasmány. Online megvásárolható itt és itt.

Az alapok

Gyakorlati szakmát bizonyosan nehéz könyvből elsajátítani (bár ismertem olyat, aki könyvből tanult meg műkorcsolyázni). A kertekkel kapcsolatos könyvek egy csoportja kifejezetten a gyakorlattal foglalkozik: azaz hogyan kell metszeni, vagy hogyan alakítsd ki a veteményes, mikor érik a szőlő. Szerencsére ezek jól illusztrált kis könyvek, így ha élvezeti értéke nem is vetekszik a gardenista.hu videóival, de az elméleti alapok elsajátítására mindenképp jó lehet.

 

Veteményes kert rajzon

Gyerekeknek

A gyerekkel való kertészkedés témakörében a könyvek is kicsit játékosabbak. Sok bennük a színes ábra, esetleg színező, gyakorlatias tanácsokat kaphatnak a szülők, hogy miként tegyék vonzóvá a kerti munkát a legkisebbek számára.

 

Tematikus kertek és könyvek

Külön szakirodalma van a mindenféle típusú kerteknek. Így találunk könyvet a természetes, a függőleges, a balkon, az üvegkertekről, a madárbarát, gyerekbarát, állatbarát stb. kertekről. A bio, természetes, egészséges viszonylag gyakori címben szereplő szavak manapság, és a városi embert megcélzó “ültess paradicsomot az erkélyen” típusú könyvekből sincs hiány.

Kuriózumok

Ebbe a csoportba a megszokottól kissé eltérő szemléletű, de alapvetően a növények és a kert téma köré épülő könyvek tartoznak. Az egyik legizgalmasabb felfedezés a Fráter Erzsébet A Biblia növényei című meglehetősen vaskos, de nagyon igényes kiadványa volt. Ez a könyv felsorolja a bibliai történetekben szereplő  növényeket, értelmezi, bemutatja azok szerepét, és nem mellesleg részletes leírást ad róluk.

A kertészeti könyvek zöme sajnos külföldi szerzők tollából származik. Azért sajnos, mert ez egy olyan téma, ahol pont nem mindegy a helyszín, azaz, hogy milyen növényeket vagy épp öntözési praktikákat ajánl az író. Az ajándékválasztásnál is törekedj inkább a hazai szerkesztésű könyvek kiválasztására, hiszen egy hazai kertész valószínűleg a mi klímánkhoz, fajtáinkhoz, talajunkhoz illeszkedő, jól bevált ötletekkel fogja segíteni a következő évi kertszezon felfuttatását. További könyv ötletekért kattints ide.



Címkék: