Te is azok közé tartozol, akik a karácsonyi kajakómából felocsúdva, az óév utolsó napján, a bűntudattól vezérelve felmérted a károkat, majd a sokktól leszédülve a mérlegről újévi fogadalomhegyeket tettél, miszerint január elseje után csak fénnyel fogsz táplálkozni?

Azt hiszem, ezzel nem vagy egyedül. Köztudott, hogy az év első hónapjában, és a nyár első hónapjában úgy nő meg a konditermek, a sportcentrumok, a karcsúsító szalonok és a diétás boltok kínálata iránti kereslet, mint decemberben a bejgli és a szaloncukor iránti.

Mondjuk a lelkesedés az új, egészséges, fitt és karcsú életforma iránt pont annyi ideig is tart, mint amennyi alatt a karácsonyi menüt bepuszilta a család. De ha te idén tényleg igazán elhatároztad magadat, hogy nem egy nappal a bikiniszezon előtt kezdesz neki a téli zsírdepó lefaragásának, segítünk egy kicsit.

Leteszteltünk ugyanis pár alternatív megoldást a cukor helyettesítésre, így neked már nem kell kiállnod ezt a tortúrát. Választottunk egyet-egyet a természetes, a mesterséges, a diétás és a divatos édesítőszerek közül, és ízpróbát tartottunk.

(kép:pixabay)

Górcső alá vontuk az eritritet, a xilitet, a kókuszvirág cukrot és az édesítő tablettát is, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb, és leghatékonyabb alternatíva a kristálycukor helyettesítésére. Bevallom, kissé más eredményre számítottam, voltak pozitív és negatív meglepetések is a kóstolgatás során.

Legyen édes és mellékízmentes

Összeültünk páran a Gardenista.hu csapatából egy nagy bödön ízesítetlen tea társaságában, és nekiláttunk a hadműveletnek. A terv az volt, hogy vakon végigkóstoljuk a különböző édesítőkkel elkészített teákat, és 1-5-ig pontozzuk azokat egyrészt édesség, másrészt mellékíz alapján, valamint papírra vetjük az első gondolatot, ami eszünkbe jut róluk.

Mennyi az annyi?

Itt ért minket az első meglepetés, ugyanis az volt a terv, hogy a fair verseny nevében, annyit használunk az adott édesítőkből, amennyit a csomagoláson ajánlanak, egy egység cukor helyettesítésére. Forgattuk is rendesen a xilit, az eritrit és a nyírfacukor zacskóját is, de egy árva szó nem volt rajtuk arról, hogy mennyit kellene használnunk belőle, a kívánt édesség eléréséhez.

Na most azt gondolom, hogy mikor a teámat készítem reggel, nem fogok internetes kutatásba kezdeni, hogy hogyan aránylanak az alternatív édesítőszerek a jó öreg kristálycukorhoz, ha a gyártó nem veszi a fáradtságot, hogy ezt feltüntesse.

(kép:maxpixel)

Ezért úgy döntöttünk, az is kellőképpen kiegyenlített verseny, ha azonos mennyiséget használunk mindenből, legalább kiderülnek a valódi különbségek. Hiszen ezeket a termékeket eleve elég borsos áron mérik, de ha még ennek tetejébe 1 kiskanál helyett 3 evőkanálnyit kell belőlük egy pohár teába tenni, akkor aztán már az arany árával fognak vetekedni.

Induljon a teaparty

Beszámoztuk a poharakat, mindegyikbe töltöttünk 2 deci teát, majd az egyikbe egy teáskanál eritritet, a másikba kókuszvirágcukrot, a harmadikba ugyanannyi xilitet, a negyedikbe pedig egy szem édesítő tablettát oldottunk fel. Ezek után mindenki szorgos értékelésbe kezdett édesség és mellékíz alapján.

Az édeske mindent vitt

Számomra kissé meglepő módon, a Süssina mesterséges édesítő tabletta győzedelmeskedett minden szempontból. Arra számítottam, hogy ez bukik majd legnagyobbat a mellékíz próbán, de pont az ellenkezője történt. Mindenki kellemesnek találta az ízét, 0/25 pontot kapott a mellékíz teszten, és ez bizonyult a leghatékonyabbnak is, ugyanis az édességre 18/25 pontot adtunk. Persze ez ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti édesen a teát, de azt gondolom, sütés és főzés közben azt várja az ember a cukorpótlótól, hogy kellőképpen édesítsen.

Ez a termék nátrium-ciklamát és nátrium-szacharinát felhasználásával készül, melyek szintetikusan előállított édesítőszerek. Cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétázóknak is nagy barátja, ugyanis a glikémiás indexe nulla, vagyis nem emeli a vércukorszintet, és a kalóriatartalma is szinte a nullával egyenlő.

Az nem volt meglepő, hogy az édességi próbát megnyerte, hiszen az összetevőinek édesítőereje 350-szerese a cukorénak. 689 Ft-ba kerül belőle az 1200 darabos kiszerelés, ami 7,2 kg cukornak felel meg, így igencsak gazdaságos. Mindezek ellenére ajánlott inkább természetes édesítőket használni, mert azokat a szervezetünk jobban hasznosítja, éppen ezért ilyeneket is teszteltünk.

Az eritrit bezsebelte az ezüstöt

A természetes megoldások egyike az eritrit, vagyis az eritritol nevű cukoralkoholból készülő fehér, kristályos por. A második helyet azzal érdemelte ki, hogy a tesztalanyok, itt sem kezdtek nagy fújogásba, 2/25 pontot kapott mellékízre. Szinte egyöntetűen finomnak találtuk, volt aki kellemes, mézes ízűnek nevezte, és csupán egyikünk találta enyhén keserűnek.

Az édességpróbán már azért nem szerepelt olyan jól, csupán 8/25 pontot kapott, vagyis az egy kanálnyi kicsit kevésnek bizonyult belőle. Ez annak köszönhető, hogy édesítőereje csupán 60-80 százaléka a cukorénak.

Jó hír az, hogy az eritrit természetes, elenyésző a kalóriatartalma, csupán 20 kcal/100 g, és a glikémiás indexe is nulla, vagyis a cukorbetegeknek és a karcsúsodni vágyóknak is jó megoldás. Azonban az ára már jóval borsosabb, 1700 Ft körül van egy kiló, ami ugye, mivel nem édesít olyan intenzíven csupán 60-80 dkg cukornak felel meg.

A xilit már bukdácsolt az ízpróbán

A másik természetes eredetű cukoralkohol a xilitol, vagy más néven nyírfacukor, melynél már többen éreztek keserű mellékízt, 6/25 ponttal zárt a próbán. Közel azonos mértékben volt édes, mint az eritrit, 7/25-öt kapott. Bár árban közel azonos, 1900 Ft/kg vele, viszont más szempontokból elmarad tőle, ugyanis a glikémiás indexe 12, az kalóriatartalma pedig 240 kcal/100 gramm. Ami persze még mindig sokkal jobb, mint a kristálycukor adatai, melynek 68 a glikémiás indexe és 400 a kalóriatartalma, de azért a xilitet már ne együk két pofára.

Azért illik megemlíteni, a jó tulajdonságait is, miszerint a fogszuvasodást hatékonyan megeleőzi, éppen ezért a fogkrémeket és a rágókat is xilitollal édesítik.

A nagy vesztes, a kókuszvirágcukor

Nagy reményeket fűztem hozzá, és kicsit ki is lógott a sorból,a kókuszpálma virágából kinyert édesítő, hiszen bár természetes, növényi eredtű, és egészségesebb mint a kristálycukor, diétásnak már közel sem mondható. Éppen ezért azt hittem, hogy a kókuszvirágcukor áll majd a legközelebb a jól megszokott cukor tulajdonságaihoz, de mégsem. Olyannyira nem, hogy a társaság fele majdnem kiköpte, és mindenki óriás fintorgások közepette nyelte le. Nem túlzás azt mondani, hogy az egyöntetű véleményünk az volt, hogy iszonyatosan rossz íze van, persze ezt sokkal cifrább szavakkal fejeztük ki akkor.

(kép: www.food.ndvt.com )

Annyira rossz volt, hogy a mellékíz teszten 18/25-ös megalázó vereséget szenvedett, és nemcsak keserű volt, de borzasztó is egyben, és mindemellett egyáltalán nem volt édes, 4/25 pontot kapott csupán. Ha mindezekhez hozzávesszük, hogy 1900 Ft/kg, 35 a glikémiás indexe, és 380, azaz közel azonos a kalóriatartalma 100 gramm kókuszvirágcukornak, mint a kristálycukorénak, amiből 199 Ft-ért adnak egy kilót, akkor azt hiszem nem ez lesz az év slágerterméke.

A Gardenista kóstolója meglepetésekkel teli volt, de természetesen mindenkinek más az ízlése, így egy próbát azért minden termék megér, hogy megtaláld a számodra ideális alternatív megoldást a cukor helyettesítésére, ami segíthet sikerre vinni az újévi diétás fogadalmadat. Mi szurkolunk!

(kiemelt kép:wikipedia)



Címkék: