Az ecuadori Ecuplastic nevű cég nemrégiben kiadta a teljesen újrahasznosított anyagokból készült, rendelhető gyorsházakról szóló katalógusát. Van köztük 54, de 90 négyzetméteres is, amikből az utóbbi például egy emeletes ház. Ezeken a rendelhető házakon mindent használtak már korábban, de általában a konyhában: tejes- és gyümölcsleves dobozok, PET palackok és nejlonzacskók alkotják az építőelemeket, amik könnyedén váltják ki a helyben sokat használt fa építőanyagot és még a rovar kártevőkkel sem kell számolni.

Részlet a katalógusból

A jól menő vállalkozás egyik vírusvideójára a napokban bukkantam az egyik közösségi oldalon, ahol már 1,6 millióan látták a cég bemutató házáról készült jópofa tudósítást. Persze ehhez azért kutatnom kellett kicsit, ugyanis a kisfilmben azt állítják, hogy ez egy sima lakóház, amit “Anna” épített barátaival tejes dobozokból. Nos, kis történetbeli csúsztatással ugyan, de tényleg igaz a sztori. Az alap, a tető, a falak és a bútorok is mind újrahasznosított, préselt lapokból készülnek, méghozzá helyben. Csak nem Annának, hanem a cégnek, de ez már biztos a reklámügynökségek ördögi műve.

A Tetra Pak ecuadori partnercége szinte a lehetetlennel küzd: folyamatosan gyűjti vissza a svájci cég és mások üres dobozait, amelynek 75%-a papír, a fennmaradó 25% műanyag és alumínium. Gépeik tisztítják és szétválasztják az anyagokat és olyan arányban keverik össze őket újra átdarált formában, hogy az az időjárásnak és kártevőknek is ellenálló, építkezéshez is alkalmas anyagot alkosson préseléssel.

Az ötlet bejött és a gyűjtéssel is hónapról hónapra jobb eredményeket érnek el: míg 2015-ben a Tetra Pak Ecuadorban eladott dobozainak 11,9%-át sikerült visszagyűjteni (kb. 67 millió darabot!), 2020-ra már az ambiciózus 40%-ra hajtanak. Amire minden esély megvan, ugyanis alig bírják a termelést a megnövekedett igények miatt, amit azonban nem import szeméttel akarnak fedezni, inkább saját országuk szemetének csökkentésével.

Ez már környezetvédelem! Nézd meg a videót és ámulj te is!



Címkék: