Tél végén mindig akkora bennem a tettvágy és a lustaság egyszerre, hogy valójában ez a márciusi jégverem, ami a kertünkből lett, egész kisimította belső őrlődésem ráncait. Van még idő…

De a tavasz, akármennyire is elbújt a szemünk elől, nagyon itt van már a szomszédban és bizony éppen náluk lesz megint minden zöldebb, ha nem veszem fel időben a gumicsizmát. (De hát kit mi motivál, ugye..) Így hát tervezésre fel, ráérős barátaim, idén végre nem vagy elkésve te sem, hogy létrehozd magad a szépen termő házi veteményest, méghozzá vegyszerek nélkül! Leírom, én mikre figyelek tervezéskor, hátha kedvet kapsz, hogy kipróbálj új dolgokat!

Lustáknak is áll a világ

Őrülten sok idő és próbálkozás vette el végleg a kedvem, azaz hozta meg a józan eszem a palántaneveléssel kapcsolatban. Nekem itthon nincs erre lehetőségem fizikailag: nincs melegházunk, se fóliasátrunk, a házunkban pedig belső ablakpárkányunk, sőt napsütötte ablakunk se. Beruházni erre nem fogunk, így nem erőltetjük. Neked sem kell. Palántákat veszünk, lehetőleg háztól, ahol úgysem kezelték semmivel, és csak olyasmit vetek, amit nem kell előhajtatni (répafélék pl). Attól, hogy kényelmesen csináljuk, még én is és te is lehetsz ügyes gazdasszony, aki pöccre termeli a család minden zöldségigényét.

Érett Lucullus paradicsom a kertből

Mik a család igényei?

Csak négyen vagyunk, de mindenki mást szeretne. Én legszívesebben a teljes területre csak epret ültetnék (tudom, szamóca), a férjem különleges krumplifélékkel kísérletezne, míg tájépítésznek készülő fiaim valamiféle veteményes vidámparkot építenek képzeletben. Így aztán létrejön egy ötödik, ésszerű verzió, amiben megpróbáljuk az étkezéseinkhez igazítani a házi zöldségtermesztést. A családi étlapon mindig szereplő tételekhez fontos hozzávalók mellett fontos pont, hogy idén sokkal több zöldségkrémet és –befőttet teszek el. Télen különösen fájt, hogy kevés lett belőlük, mert nem vagyok hajlandó Dél-Afrikából importált zöldségféléket venni az üzletekben, hogy legyen a szendvicsünkben vitamin.

A klasszikusok nálunk: ajvár, padlizsánkrém, cukkinikrém és a darabolt paradicsombefőtt, amikkel bármilyen szendvicset, vagy sok ételfélét felturbózhatunk. Ezenkívül a paradicsombefőzés is idén aktuális (ketchup, tésztaszósz, pizzaszósz és paradicsomlé), és ne felejtsek el a fagyasztóba több aprított hagymát és paprikát tenni. Ennek látszólag semmi értelme, de amikor este kell főzni és csak előveszed az aprított hagymát, meg a nyáron termett paprikát bedobod a gulyáslevesbe a tél közepén, rájössz. Nálatok milyen zöldség hiányzott legjobban a télen és miket imád a család enni? Ezekből érdemes nagyobb mennyiséget tervezni.

Azt viszont minden tervezéskor vegyük figyelembe, hol és milyen módon kívánjuk a megtermelt javakat tárolni! Rémes, ha két talicskányi padlizsánnal nem tudsz mit kezdeni a velük való hosszú törődés után…

Az erős paprikát és a fokhagymát így is tárolhatod, és még szép is. (Kép: Pixabay, szjeno09190)

Le a monokultúrával!

Fontos, hogy egy-egy növényt ne egy helyre, hatalmas ágyásokba tervezz, mert hamarabb megtalálják a kártevők és ha egy betegség is felüti a fejét, akkor hamar oda az egész termés. Inkább sorokban vagy kisebb ágyásokban gondolkodjunk. Legyen vegyes a kép, a növénytársítások használatával. Praktikusnak ugyan nem mondanám, de ésszerűnek annál inkább.

A kártevők

A kártevőkre bizony készülni kell. Mert jönni fognak. A legfontosabb kártevőriasztó azonban kétségtelenül az, ha nem csinálunk a veteményesből dzsungelre hasonlító helyet. Szellős, átlátható, nem túl bokrosra nevelt növényekkel könnyedén megfelezheted a tavalyi rovar és csigamennyiséget, ezt garantálom. Tervezéskor és ültetéskor ezt mindenképp tartsd észben, ne legyen túlzsúfolt a hely!

Tavaly óta már nem félek annyira az augusztusi poloskainváziótól, mert a paradicsomra való teljes odafigyeléssel többé nem kell aggódnom, hogy fürtökben lógnak majd rajtuk. Olvass a bevált tippjeimről itt, amivel elkerülik a tieidet is! A meztelen csigákat illetően több tervem is van: az egyik az, hogy körbeszórom hamuval a veteményest abban az időben, amikor a palánták még picik és jobban védeni kell őket. Ez egész jól bevált. Ha nagyon elszaporodnának, akkor persze semmi nem segít, megyek is a szomszédba kölcsönkérni az indiai futókacsákat! A csigaűző növényekkel eddig nem volt szerencsém, és a tojáshéj szétszórás is hülyeség, nálunk még a murván is simán jönnek-mennek. Viszont sokat segít, ha a veteményes szellős, mert a csigák utálnak napozni.

A védőnövények közül sok rendkívül erős illatú (levendula, rozmaring, bazsalikom, büdöske, zsálya stb), ami nem véletlen. Ezek sok rovart egész egyszerűen taszítanak, vagy épp nagyon vonzanak, esetleg teljesen megzavarnak, hogy hova is tegyék le petéiket.

A bársonyvirág (büdöske) például egy remek növény, amit érdemes a veteményes közelébe ültetni. Erről jó tudni, hogy míg a gyökere riasztja a fonalférgeket, virága vonzza a beporzó rovarokat és erős illata kicsit összezavarja a zöldségeket károsítani akaró rovarokat. Ugyanakkor a csigák imádják! De ezt is ki lehet jól használni és előre tervezhető a veteményessel.

Bársonyvirág (tagetes, avagy büdöske) közelről. Kép: Flickr, Inyucho)

Nagy kedvencem még a fokhagyma, amit olyan sok kártevő (pl: fonalféreg, földibolha, néhány tetűféle, káros gombafélék) utál, hogy érdemes szinte minden mellé odaültetni sorokban, kivéve a bab-, borsó- és káposztaféléket, amikkel nincs jóban.

Zöldségtársítások, mit mivel NE

Óriási, bonyolultnak tűnő táblázatok borzolják a kedélyeimet minden évben a zöldségek párosításával kapcsolatban. A precíz emberek ezeket átlátva tökéletes excel-tábla-veteményest rendeznek be, ezzel szemben én általában a tiltásokra figyelek. Mert ugye a lustaság is fél egészség. Mit mivel NE? Íme néhány páratlan páros, amiket ne ültess egymás mellé közvetlenül, mert házi és tudományos megfigyelések szerint is rossz hatással vannak egymásra (pl. vonzzák a másik kártevőjét, vagy gátolja-lassítja a másik növekedését):

Borsó – fokhagyma

Burgonya – cukkíni, paradicsom, tök, uborka, zeller

Káposztafélék – fokhagyma, paradicsom

Kukorica – paradicsom,

Paradicsom – burgonya, káposztafélék, kukorica, cékla, uborka

Sárgarépa – paprika

Tökfélék – burgonya

Uborka – burgonya, paradicsom

Vöröshagyma – bab, borsó

Zeller – burgonya

Szóval, papírt, ceruzát elő és lehet is tervezgetni még gyorsan, nincs késő!



Címkék: