Új látványossággal bővült a világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság környezete. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a 2015-ben átadott Boldog Mór kilátó, és az azt övező erdei tanösvénye mellé lombkorona tanösvényt is épített, amit március 29-én adtak át – írja a gyorplusz.hu.

A körülbelül 80 méter hosszú, halat formázó lombkorona sétány kilátópontként is működik majd, a legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik, és kerekesszékkel is bejárható. A projekt – a tereprendezéssel együtt – 64 millió forintba került, a költséget a Zrt. vállalta.

„Aki a különleges séta során beszívja az erdei levegőt, az biztosan jobban ügyel majd arra, hogy mindez a szépség így is maradjon. Nem szemetel, nem rombol, nem árt, hanem megőriz, vigyáz, ápol és épít inkább – idézte a lap Orbán Tibort, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatóját, aki a csütörtöki ünnepélyes átadáson hangsúlyozta, a lombkorona tanösvény megépítésének az volt a célja, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyék a domb turisztikai kínálatát.

Az építményt Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát áldotta meg, aki kiemelte, az apátság és környezete mindenki előtt nyitva áll, a mostani létesítményről pedig az odaérkezők messzire láthatnak.

Fotó: MTI

Hol van a pannonhalmi lombkorona tanösvény?

Pannonhalma Budapesttől 134 kilométerre található.

Mennyi a belépti díja?

A tanösvény ingyenesen használható.

A pannonhalmi lombkorona tanösvény nem egyedülálló Magyarországon, több olyan hely is van már, ahol 5-15 méterrel a talaj fölött fedezhetjük fel az erdőt. Hasonló tanösvények találhatóak a Sás-völgyben (Mecsek), Kaszón, Makón, Gyomaendrődön, Karcagon, és Ipolytarnócon is.



Címkék: