A divat olyan, mint az időjárás, folyamatosan változik, de mégis vannak benne örök elemek, amik mindig visszatérnek. Na a virágminta pont ilyen a divat kék egén. Amióta az ember rájött, hogy nem illik pucéran szaladgálni, és magára rántott valami rongyot, igyekszik azt feldobni, és hát mi is lenne erre alkalmasabb, mint pár szép virág.

Eleinte szó szerint vették a virágmintát, és élő virágokkal díszítették magukat. Egy-egy ruhára vagy hajba tűzött virágszál, nyakban és homlokon viselt füzérek voltak a virágminta ősei. A színes virágok a szépséget, a természetet, a nőiességet és a termékenységet szimbolizálták.

A milliónyi színű és formájú virág között mindenki megtalálhatta a neki tetszőt, melyek a különböző kultúrákban egyre mélyebb jelentéssel bírtak, és egyre gyakrabban jelentek meg a ruházaton. A virágnyelv tehát szépen beszivárgott, és formálni kezdte a divatot.

A virágos népviselet a kalocsai rakott szoknyától a kimonóig

Az ázsiai kultúrákban nagy hagyománya van a virágmintás textíliáknak, és minden virág mást-mást szimbolizál. A japán kimonókon a krizantém az egyik legkedveltebb motívum, ami a körkörösen elhelyezkedő hosszúkás leveleivel a nap sugarait szimbolizálja, és idővel a királyi család jelképévé vált.

 

(képek:pinterest)

Kínában is évezredek óta díszítik virágmotívumokkal, a nehéz, fényes brokátokat, amiket részletgazdag, aprólékos hímzéssel tesznek ünnepivé. A bazsarózsa, a kínai virágnyelven a virágok királya, mely a bőséget és a megbecsülést szimbolizálja a ruhákon.

A másik igen népszerű motívum, a lótuszvirág, mely a buddhizmus fontos jelképe. A tisztaság megtestesülése, ahogyan a mocsárból, csodás virágba borul a növény. A kínai esküvői ruhákat is virágmintával borítják.

(kép: ctkfashion)

Az indiai ruhákra kezdetben viasszal festették a gazdag virágmotívumokat, amiket aztán festékfürdőbe merítve, vagy akár kézzel sáfránnyal varázsoltak élénk színűvé.

 

(képek: wedmegood, indiandresses )

A világhírű magyar matyó

Természetesen nekünk is megvan a saját virágmintás divattörténelmünk. Minden magyar tájrésznek meg van a maga sajátos viselete és motívumai, a matyótól, a kalocsain, a makóin, a csallóközin át egészen a palócig.

A világhírű kalocsai hímzés – melynek a tulipán, a szegfű, a rózsa, az orgona, a mergaréta, a levelek és bimbók a fő mintái – neves divatdiktátorokat is rendszeresen megihlet, és gyakran megjelenik Milánó, Párizs vagy akár New York és Sydney kifutóin is.

A habos-babostól az agyoncicomázottig, azaz a hedonista reneszánsztól a rokokóig

Nem csak az ázsiai országok, de a reneszánsz Európa is teljesen belebolondult a virágmintába, és az 1400-as évektől szó szerint lubickolt benne. A barokk korszakon át, egészen a rokokóig tartott a giccsparádé, ami során csak úgy ömlött a sok habos-babos ruhaköltemény, a fulladásig húzott fűző és persze a végtelen mennyiségű virágminta, virágdísz és virágos csipke, szó szerint tetőtől talpig tartott, a kalapoktól a cipőkig.

(kép: silkdamask)

Hódít a vintage és a virágok ellepik a mozivásznat is

Az 1900-as évek közepére szerencsére már visszafogottabb divat hódított, de a virágminta, mint láthatjuk örök. A legnagyobb filmcsillagok feszítettek vintage stílusú, “talpig virág” ruhácskákban, és persze ennek köszönhetően a világ összes lánya is. Hollywood üdvöskéi, mint Audrey Hepburn és Marilyn Monrore, és az olasz dívák, mint Gina Lollobrigida és Sophia Loren is virágba borulva írták be magukat a filmtörténelembe.

 

 

(képek: pinterest, flickr)

A hippik imádták a zöldet, mármint a természetet

Majd eljött a Summer of Love, vagyis a hippik korszaka, és vele együtt a flowerpower. 1967 nyarán százezer fiatal vonult ki San Francisco utcáira, és tüntetett a vietnami háború ellen. A fegyverük pedig, nem más volt, mint a virág, ami a békét és a szeretetet szimbolizálta. Tengernyi virágmintát viseltek, az enyhén szólva is eklektikus ruháikon, és virágkoszorúkat tűztek a hajukba.

(kép: hoodline)

(kép: queerty)

Egy pasi, akinek jól áll a virágminta

Na de nehogy azt higgyük, hogy csak a nőknek áll jól a virágminta. Bizony minden kultúrában, és korszakban “virágzott” a férfidivat is. Az indiai népviseleten, és a matyó legények ingén át, a francia csipkés férfigallérig, mindenhol megjelentek a virágminták. De úgy viselni, és olyan világhírűvé tenni, mint Thomas Magnum tette, soha senki más nem tudta.

Minden egyes részben, valami csodálatos virágmintás hawaii ingben feszített, ami már annyira ronda volt, hogy egyenesen jól állt neki. Lehet, hogy a tengerpart, a pálmafák, a sportkocsi, vagy a felejthetetlen bajusza tette, de megszerettük a virágmintás férfiingeket.

A mai napig, minden tavasszal virágba borul a kifutó

Idén sincs ez másként, most éppen a hatalmas pálmalevelek, a trópusi virágok, és az buja színek a trendik. A 2018-as tavaszi/nyári kollekció egy igazi dzsungelláz.

(kép: fashionista)

Jöhet a hibiszkusz, a legyezőpálma, a papagájvirág, a liliom, a könnyezőpálma, az orchidea, na és persze pár tarka kolibri és papagáj. Nekem tetszik, már csak azért is, mert ha a nyaralás árát elvered ruhákra, elég ha felcsapod a gardrób ajtaját, és máris a trópusokon érzed magad.

(kiemelt kép: anothermag, pinterest)



Címkék: