Szögezzük le, hazánk nem véletlenül nem a tornádóiról híres. A Kárpátoknak és az Alpoknak köszönhetően ezek a környéken nem alakulnak ki óriási viharok, a hegyek megakadályozzák ezek kialakulását, de az utóbbi években mégis egyre több hazai videót láttunk ilyen forgószélről. Bezzeg Észak-Amerikában! De vajon mi a különbség a tornádók között?

Hazánkban jellemzően EF0 és EF1 erősségű viharok alakulnak ki (az EF1 esetén a szélsebesség nem éri el a 180 kilométer/órát), ami hiába kicsi, szintén tud kárt okozni: betörhet ablakokat, leszaggat vezetékeket, kisebb fákat is kicsavar és sufnikat dönt össze, de az ennél egyel erősebb EF2-es erejű tornádó Magyarorszgáon már nagyon ritka. 2010. augusztus 16-án Mezőkövesden rögzítettek ilyen erejű vihart, ott a vihar szélsebessége meghaladta a 180 kilométer/órát.

Ennél erősebb tornádóról 1924. június 13-án készültek feljegyzések. A vihar akkor Biatorbágy és Vác között pusztított és elérte az F4-es erősséget, egyes széllökések a 370 kilométer/órát is meghaladhatták.

Tornádók kialakulásához Észak-Amerikában vannak a a legideálisabb feltételek, ott komoly pusztításokat okoznak ezek a viharok. A nagy kiterjedésű síkságok felett az észak felől érkező hideg száraz, dél felől pedig a meleg nedves levegő találkozik, ennek köszönhetően kezdődhet meg a feláramlásnak nevezett jelenség, ami tornádó kialakulásához vezet.

Egy emlékezetes, brutális tornádó söpört végig Oklahoma elővárosán 2013-ban, hatalmas pusztítást hagyva maga után. A vihart a szakemberek a Fujita-Pearson skálán a legmagasabb EF-5-ös kategóriába sorolták be, vagyis a tornádótölcsér belsejében a legerősebb széllökések sebessége meghaladta a 320 kilométer/órát. A május 20-án, délutáni kezdődő vihar leginkább Moore-ban, az 55 ezer lakosú déli elővárosban végezte a legnagyobb pusztítást. A 45 perc alatt 35 kilométert végigszáguldó tornádó tölcsére 3 kilométer átmérőjű volt, mindent elpusztított, ami az útjába került.

Ugyan Magyarországon sok tornádóval nem találkozhatunk, de érdemes megnézni, hogy mi különbözteti meg az egyes viharok típusait, illetve mit takarnak pontosan a méretkülönbségek. Amellett, hogy ezek a viharok rémisztő pusztításra képesek, lenyűgöző az erejük és a látványuk is.

Forrás: blogs.ubc.ca

Forrás: wikipedia.com



Címkék: