Gerillakertészet minden olyan civil kezdeményezés, ahol a lakók növényeket ültetnek olyan közterületen, ahol nincs, de arra szerintük éppen szükség van. Ezt lehet rosszul csinálni, lehet vitatott hatékonysággal és lehet olyan humorral, ízléssel, odafigyeléssel, mint ahogy azt a híres Bauhaus villatelep sarkán sikerült.

A Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet sokan ismerik, az 1931-ben épült utca neves tervezők házaival van tele. Gyakran járnak benne városi séták szervezői, sokan fotóznak, a szerencsésebbek pedig itt tanulnak meg biciklizni, netán csókolózni az utca középre eső tér egy padján. De ha csak egy hangulatos sétára vágyunk, akkor is érdemes ellátogatni a 22 kis házból álló utcában.

Forrás: wikipedia.com

Az utca sarkán, a lépcsőben végződő Napraforgó köznél réges régen állt egy faház, a kisbolt. Tej, kenyér, trappista, apróságokért járt ide a környék. Aztán a bolt bezárt, a kis házat lebontották, a helye üresen tátongott. Ma már csak egy szomorú betonplacc van a helyén, mögötte egy gazos területtel, ami amolyan senkiföldje lett. Közterület, az Ördögárok partja, de a partot kaszálóknak már túl fönt van ahhoz, hogy törődjenek vele, a kerület látóköréből pedig kiesik. A (feltételezem) közelben lakók viszont elkezdték gondozni. füvet nyírtak, ültettek, farönköket helyeztek el az illegálisan parkolók ellen, a változás pedig kezdett egyre látványosabb lenni. Aztán tavasszal egy felásott terület mellett megjelent rajta egy kis tábla: kísérleti napraforgó telep.

A Napraforgó telep melletti rész így nézett ki április elején, amitől már ebben az állapotában elöntött a melegség, mert az ötlet és a kivitelezés is imádni való volt. De messze még a nyár, vártuk, hogy mi lesz belőle.

Futás közben fotózni butaság, hiszen így könnyen homályos lesz a kép, mutatom. De a lényeg látszik: május végére ekkorára nőttek a napraforgók, a tábla már nem is látszik a háttérben.

Tegnap délután pedig, azaz június közepén ez a látvány fogadott. A hatalmasra nőtt, vidáman sárgálló napraforgók tökéletesen illenek ide és amíg ott álltam, mindenkinek vigyorognia kellett a látványától. Körbezsongták a méhek is.

Mit lehet még ehhez hozzátenni? Hogy így érdemes gerilla kertészkedni, gerilla kertészkedjetek ti is!

És a környékbeliek, arra sétálók nevében is köszönöm a szuper ötletet és remek kivitelezést, szeretjük nagyon.

Fotók: S. G.



Címkék: