A tudósok szerint igen nagy a baj. Az utóbbi 20 évben egyre nagyobb számban pusztulnak el a méhek világszerte, és a jelenség egyre csak erősödik. Csakhogy méhek nélkül nincsen élet.  A Greenpeace kutatói szerint “ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi őket”.

A méhek jelentősége tehát tehát óriási, a megóvásuk létfontosságú. Nekik köszönhetünk minden harmadik falat ételt, hiszen az élelmiszer-növények, valamint a vadon élő növények 90%-a rovarok beporzásával szaporodik.

(kép: pixnio)

 A Greenpeace által nyilvánosságra hozott „Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tudományos összefoglalója bemutatta, hogy a méhpusztulásnak számos oka van, mint például a klímaváltozás, betegségek és élősködők terjedése, de a nagyüzemi mezőgazdaság és az általa használt vegyszerek is jelentős szerepet játszanak benne.

Mindemellett a nagyvárosok egyre nagyobb térhódításával, és a zöld területek drasztikus csökkenésével, egyre jobban visszaszorítjuk az életterüket. Ennek okán méhek sokszor nagyon nehezen találnak táplálékot, így nagy mértékben fenyegeti őket a kimerültség, és a pusztulás.

Viszont most végre megvan a megoldás. Kifejlesztették azt, a méhek számára ehető papírt, mely táplálékot nyújthat nekik a nagyvárosokban, és megovhatja őket a tömeges pusztulástól. Az ehető “Bee saving paper” olyan glükózt tartalmaz, ami enegriával tölti fel a méheket, mégsem teszi ragacsossá a papírt. A méhészek is ezzel az anyaggal táplálják a télen a méheket.

(kép:beesavingpaper.com)

Ezen felül viaszvirág magot is kevernek a papírba, amit imádnak a méhek, valamint vizes bázisú, piros UV festékkel teszik még vonzóbbá számukra a biológiailag lebomló újfajta méhmentő papírt. A tervek szerint az újságoktól, a parkoló jegyeken át, papírtányérokon keresztül még szatyrot is fognak gyártani belőle.

Hazánkban is jól jöhet majd ez a termék, ugyanis nemrég tömegesen pusztultak el a méhek, valószínűleg mérgezés áll a háttérben. De korábbi cikkeinkből azt is megtudhatod, hogyan tarthatsz méheket a nappalidban, vagy hogyan szelidítheted meg őket.

(kiemelt kép: beesavingpaper.com)



Címkék: