Ennél egyszerűbb és emlékezetesebb kerti buli attrakció kevés van, ezért ideje szintet ugranunk a házi vendéglátásban. Megvolt már a grillezés, bográcsozás, sörözős-borozós-falatozós, fagyievős-medencézős, nézzünk most filmet a kertben!

Idén igazi reneszánszát élik a kertmozik, ezért ha hozzám hasonlóan te is kedvet kaptál, akár transzportálhatjuk az ötletet egyenesen a kerítésen belülre. Nálunk van is a kertben egy jó nagy fehér, üres falfelület (khm, a szomszéd háza), talán jó is lehet. De kicsit tanácstalanul álltam az ötlet megszületésekor például eszközbérlés szempontjából, ezért felhívtam néhány céget tanácsért.

Mi kell hozzá?

Először egy rendezvénytechnikára szakosodott Kft. vezetőjéhez jutottam el ajánlás útján, aki a szabadsága idején is volt kedves ellátni néhány jó tanáccsal. Először is, lepedőre nem vetítünk (ha csak nincs otthon gyöngyvászonból, ha-ha). Nem lesz szép a minőség, mert inkább elnyeli a fényt, mintsem visszaverje, pedig ez lenne ugye a cél. Maradjunk ezért inkább a FEHÉR házfalnál vagy béreljünk vetítővásznat is a projektor mellé, ha megfelelő fallal nem rendelkezünk. Vetítővászon esetében a nagyobb méret mindig jobb (persze ehhez megfelelő projektor is kell!), ami egy húszfős társaság esetében úgy 3×2 méteres vásznat jelent, hogy valóban élvezhető legyen. Egy ilyen kölcsönzési ára tíz és húszezer forint körül reális egy alkalomra.

Fehér a fal? Vetítésre született.

Esti, kerti vetítéshez 3000-5000 Lumen fényerősségű HD vagy Full HD projektor lesz a nyerő. Márka szempontjából nem kell válogatósnak lenni, a kölcsönzők többnyire jó minőségbe invesztálnak, ez az ő érdekük is. A bérlés ára 15-40 ezer forint között mozog a készülékek típusa szerint. Kaucióval nem kell számolni.

Ha ezek megvannak, kössünk a laptophoz egy egyszerű hangszórót vagy tegyük ki a bluetooth-ost a kerti asztalra, ha nincsenek ezzel kapcsolatban különösebb igényeink. Zavaró hangok úgyis biztosan lesznek, gondoljunk a tücskökre, szúnyogcsapkodásra, vagy az utcában lakó őrült kutyára, amiket kár túlharsogni a hangfalakkal, mert a szomszédokban csak a méreg gyűlik majd, és nem a boldogsághormon. Ha csak nem hívjuk meg őket is…

Ha az eszközöket lebeszéltük, el is mehetünk értük magunk és össze is szerelhetjük, hiszen ma már egyszerűen kezeli ezeket akár egy 8 éves gyerek is. Persze a technikai antitalentumok sem maradnak segítség nélkül soha, mert vagy segít az egyik vendég a buliban összedugogatni-elindítani a ketyeréket, vagy a szolgáltató is kitelepíthet házhoz mindent, főleg, ha rendezvényekre specializálódott cégről van szó, mint az Eventech. Az ilyen cégek esetében nagyon sok plusz szolgáltatás is igénybe vehető, így aki hangosításra, mikrofonra vagy más ínyencségre vágyik, nem éri meg több szolgáltatót keresni minden egyes aprósághoz, intézze mindet egy, aki ért hozzá.

Érdemes egy plusz asztalt is kitenni egy félre eső sarokban

Lássunk más konkrét példát is

A Microstore.hu-nál például más üzleti modell szerint dolgoznak, így a bérleti díjak teljesen eltérően alakulnak. Telefonon való egyeztetésünk alapján egy kerti vetítéshez megfelelő, fent említett paraméterekkel rendelkező projektor napi bérlése mindössze 3500 forint, ugyanakkor 200.000 forintnyi kaucióval kell számolni. A vetítővászon esetében a három lábon állót javasolja kb a fent említett méretben a lehetséges szél miatt, ami akár 1500 forintért is vihető egy napra, ha a vetítő mellé ezt is kölcsönöznénk. Ehhez 30.000 forintnyi kaucióval kell számolni pluszban. Tehát, ha a kaucióra kiadható készpénzzel éppen el vagyunk látva, csupán 5000 forintból is megúszhatunk egy szombat esti baráti mozizást a kertben, ha tökéletes épségben adjuk vissza az eszközöket.

Érdekeset beszélgettem a projektor-berles.com oldal mögött álló vállalkozás vezetőjével is. Nála 9000 forinttól bérelhetünk kerti körülmények között már megfelelő projektort, egy 180×2,2 méteres vászonnal, kaució nélkül. Hétvégi megrendelés esetén nagylelkűen odaadja akár mindkét napra ugyanennyiért, ha nincs más akadálya (bár ez több kölcsönzőre is igaz). És míg a Lumenek fontosságáról beszélgettünk, felhívta a figyelmemet arra, hogy a néhány ezertől úgy húszezer forintig menő bérlési árak mindenhol -nála is- azokra a vetítőgépekre vonatkoznak, amelyeket kizárólag sötétben lehet használni. Egész más árkategória egy olyan sok ezer, mondjuk 5000 feletti Lumenes projektor, ami akár szürkületben is élvezhető képet nyújt, nem hogy világosban…

A kinaicuccok.blog.hu tesztjéről készült fotó. Linket lejjebb találsz

Egy kerti mozinál viszont nincs függöny, így ügyeljünk arra, hogy a vetítés csak sötétedés után kezdődjön, ha olcsón meg akarjuk úszni a dolgot. Az ár a szolgáltatás mennyiségétől, minőségétől és az eszközök típusától is függ, így kis kereséssel könnyen megtalálja mindenki a kedvére valót. És akkor még nem is beszéltünk a vásárlásról, mert arra is akad példa házi használatra, ha nem is gyakori. Itt például Kínából rendelt a blogger egyet 20 ezer forintért és letesztelte.

De tudjátok mit? E rövid kutatás után már látom, simán megvalósítható kerti buliötlet született. Teríts te is óriás plédeket a fűre, tedd ki a párnákat, gyújts meg pár szúnyogriasztós füstölőt és pattogjon az a kukorica, mert indulhat a vetítés!

(Képek: pixabay.compexels.com, pexels.com, kinaicuccok.blog.hu)



Címkék: