Az emberek imádják a kutyákat, kutyák imádják a kertet. A kert viszont már kevésbé imádja a kutyákat. Sokan mondják, hogy a kutya kertesházba való, csakhogy nem minden kert alkalmas arra, hogy befogadjon egy ebet, na meg persze közöttük is akad igazi kertromboló.

De hidd el, pár egyszerű trükkel kialakítható olyan kert, amiben minden szereplő békében élhet egymás mellett. A házikedvenc nyugodtan szaladgálhat szabadon, a virágok és a veteményes éppségben megússzák, valamint a te idegeid is.

Szökevény osztag

Tudvalevő, hogy a kutyák szeretik kiterjeszteni az általad kijelölt territóriumukat, és úgy gondoják, hogy őket holmi kerítés nem akadályozhatja meg ebben. Ezért ha kutyát szeretnél tartani a kertben, anélkül, hogy láncravernéd, ügyelj rá, hogy elég magas legyen a kerítés, valamint lehetőleg mászásra alkalmatlan, különben keresheted, hol szomszédol.

Fő a biztonság

Ha sikerült a kerítésen belül tartani az ebet, azt is át kell gondolni, hogy milyen veszélyek leshetnek rá a kerten belül, ugyanis bizonyos növények mérgezők lehetnek számára. Megenni ugyan nem szokták őket, de elég ha megrágcsálják, és máris jöhetnek a hányásos, hasmenéses tünetek, de akár légzési vagy keringési zavarokat is okozhatnak egyes fajok.

Kutyás kertbe nem ajánlott többi között az amarillisz, a hortenzia, a puszpáng, a borostyán, a leander, a tulipán, a tiszafa sem. Ezen felül az se árt, ha elkerüljük a tüskés és tövises bokrokat, növényeket, szóval ne rózsával , krisztustövissel és kaktuszokkal szegélyezd a kutyaházat. Viszont jó szolgálatot tehet pár árnyékot adó fa, amik alatt a nyári forróságban hűsölhet.

Védd a veteményest

Ha nem akarod megbánni, hogy beengedted az ebet a féltve őrzött, és nevelgetett kertedbe, jobb ha úgy alakítod ki a veteményest, hogy az ágyások között tudjon szabadon sétálgatni a kutyád, így kevésbé érez késztetést rá, hogy keresztülgázoljon a cseperedő palántáidon.

(kép: care2)

Homokozó az ásóbajnokoknak

Nem csak a veteményes, de az egész kert védelmére szolgálhat, ha kialakítasz egy olyan részt a kertben, ahol vígan, és szabadon leáshat, akár Kínáig.

Nem véletlenül vannak a kutyafuttatókban homokozók, építs egyet otthon is, különben olyan lesz a gyep, mint egy aknamező.

 

(képek:pinterest)

Döglött bogármentes ivóvíz

Fontos, hogy a kutyának mindig legyen tiszta vize, hogy a bármikor ihasson. Ez a lakásban könnyebben megoldható, de a kinti kutyatál egy idő után tele lesz döglött bogarakkal, a vize meg seperc alatt felmelegszik az utóbbi időkben jellemző 35 fokban.

Erre nyújtanak megoldást a kutyaitatók, amiből egyedül is bármikor képes friss vizet nyerni. Választhatsz a taposós, vagy a szenzoros verzió közül, mindkettő könnyedén felszerelhető a kerticsapra.

 

Pancsolás minden mennyiségben

Az ebek megvesznek a vízért, és ilyen időben, fontos is hogy le tudják hűteni magukat, és ne kapjanak hőgutát. Ha nem akarod, hogy a kertitó vagy a sziklakert a kutyák áldozatául essen, jobb ha időben  cselekszel.

(kép: zidoo.com)

A te kutyád lesz a világon a legboldogabb, ha beszerzel neki egy kutyamedencét, amit akár be is építhetsz, hogy jobban mutasson. Egy a lényeg, árnyékba tedd a pancsoldát.

 

A blökinek is jár a saját kecó

Fontos, hogy a kertben is legyen egy kényelmes hely, ahova elvonulhat a kutya, és nyugodtan pihenhet, vagy aludhat. Ha nem akarod, hogy ez a méregrdága, díszpárnákkal megpakolt rattan hintaágy legyen, jobb ha intézel egy kutyaházat. Legyen fedett, bélelt, és nem árt ha van egy kis meghosszabbított fedele, ami véd a nap és az eső ellen is.

Játszótér az egész világ

A kutyákban túlteng az anergia, amit bizony le kell vezetniük. Szóval attól, hogy a kertben tartod őket, még vidd el naponta legelább egy kiadós, hosszú sétára őket. De, hogy otthon se unatkozzanak és se a kertibútort ne rágják meg, se a virágokat ne ássák ki, a legjobb ha kiszolgálod a játékos kedvüket.

 

Ha sok helyed van egész kutyakalandparkot rittyenthetsz pár abroncsból, fatörzsből és raklapból. De a kis kert sem lehet kifogás, mert egy földbeszűrt kutyajáték is leköti őket bármikor.

(kép: groovy)

Látnom kell, mi van az utcán

Mikor nem vagy otthon, a lakásban tartott eb az ablakon kifelé bámulva fürkészi mikor jössz már haza. Ne hidd, hogy a kertben kevésbé kíváncsiak az utcán zajló eseményekre. Annyi érdekes hang jön a kerítésen kívülről, hogy muszáj megnézniük, mi zajlik odaát. Na most, ha nem akarod, hogy a kerítés alatt ássák át magukat, jobb ha felszerelsz egy ablakot rá. Nyugi, nem olyan bonyolult, a blöki pedig szemmel tarthatja az utcát.

Kutyagumi riadó

Végül jöjjön a legkardinálisabb kérdés. Hogyan lehet kutyagumimentes a kert? Nos, ha rászánod az időt, meg lehet tanítani, hogy egy helyen végezze a dolgát, így könnyebben tudod feltakarítani utána, valamint a fű és a növények sem látják kárát. Tervezd a kutyatoilettet  a kert egy eldugott zugába, távol a veteményestől, és töltsd fel laza szerkezetű talajjal. Ezután már csak rá kell szoktatnod a kutyát.

 

(képek: socialnewsdashboard)

Na de mi legyen a kutyagumival? Erre is van megoldás, a Doggie Dooley, amit tulajdonképpen egy emésztőtartály, amit a földbe kell ásni, ide gyűjtheted a kutyapiszkot, és a hozzáadott víz és emésztőtablettál végeznek vele, végül pedig a földben végzi. Olyan helyet keress neki, ami távol van a gyümölcsfáktól és a konyhakerttől, valamint a gyerekek játszó területétől. (képek: doggiedooley)

 

(kiemelt kép: youtube.com)



Címkék: